Бжежински и Оруел надничат от новия албум на Мюз


Бжежински и Оруел надничат от новия албум на Мюз

4835

Мюз (Muse) достигат до висини, до които малко земни банди биха се осмелили”, писа "NME", цитирайки най-новия сингъл на бандата - "Uprising": "They will not force us/ They will not degrade us/ We will be victorious…"

Парчето анонсира появата на петия студиен албум на Матю Белами и Ко. - „The Resistance”. Официалната дата на излизането на диска е 14 септември.

Записан през изминалата година в Северна Италия, новият материал е изцяло продуциран от самата банда и миксиран от Марк "Спайк" Стент. С пускането на парчето „Uprising” са обявени и датите за турнето на групата във Великобритания през ноември, билетите за което са изкупени в рамките на няколко минути. Това не е нещо необичайно за банда, продала над 8 милиона албума в световен мащаб, препълнила "Wembley" в две поредни вечери и получила 5 награди на европейското "MTV", 4 "Q" награди, 7 на "NME" и 2 приза "BRIT".

Много хора вече си задават въпроса как ще звучи "Тhe Resistance”, дали ще отбележи отдръпването от епичните „Absolution” (2003) и „Black Holes And Revelations” (2006) или ще е кулминацията на предишните предизвикателни и дълбоко eкспресивни дискове. В известен смисъл съставът постига и двете. По отношение на звука и визията "Тhe Resistance” е техният най-дълг като времетраене проект, което само по себе си означава много. Рокаджиите взривяват чудовищния космически-фънк-рок саунд на "Black Holes" и надхвърлят рамките на вече познатото. За групата оставането в комфортната зона на успешния модел би било просто безсмислено.

Пред сп. "Mojo" фронтменът Мат Белами споделя: ”В някои от песните наистина се усеща влиянието на съвременното ар-ен-би звучене – тежки бийтове, синкопиране, мелодични, ритмични вокали. Дом (Хауърд, барабани) направи цялото програмиране на ударните. Накрая албумът завършва в чисто класически стил. Не е оркестрация, която ще очаквате от една рок банда, изготвили сме си целия аранжимент и партитури. За записите в Милано събрахме 40 музиканти – изключителни професионалисти и отворени към всякакви експерименти”.

Певецът говори за „Exogenesis” – симфония от три части – несъмнено техният най-амбициозен и внушителен проект. Щастливците, успели да надникнат зад кулисите на звукозаписното студио, споделят, че новите парчета звучат просто „гигантски”.

Може би текстовете на песните са това, което най-много доближава „The Resistance” до предишните два албума. „MK Ultra” продължава темата, включена в песни като „Ruled By Secrecy” ("Absolution"). Според различните гледни точки парчето би могло да се възприема както буквално – засягащо програмите на ЦРУ за контрол над разума и химичните експерименти, така и абсолютно метафорично. „United States Оf Eurasiа” пък е повлияна от публикациите на Збигнев Бжежински и по-конкретно от книгата му „Голямата шахматна дъска”.

”Според Бжежински евроазиатските територии (Европа, Азия и Средният Изток) трябва да се контролират от Америка с цел обезпечаване доставките на петрол. Той говори реалистично за света като шахматна дъска. Това, съчетано с визията на Оруел в „1984”, инспирира написването на песента”, обяснява Белами

Темата за откровеното насилие в модерния свят, сполучливо реализирана в песни като „Assassin” ("Black Holes") и в хит сингъла „Time Is Running Out” ("Absolution"), отново е засегната в „Uprising”. В нея е описана гангстерска свада, която според вокалиста описва футболните хулигани, протестиращи срещу финансовата ситуация в страната.

Това са първите стъпки на англичаните в продуцирането, развивайки свободно собствената си марка и идентичност.

„Тъй като нямахме продуцент, трябваше да разрешим сами всички спорове около музиката”,  коментира Дом пред "NME" наскоро. “Всеки път, когато двама имаха разногласия, зависеше от третия как ще приключи спора.” Друго предимство за триото се оказва липсата крайни срокове и графици.

„Имахме неограничено време да творим, което се отрази много по-добре на работата ни”. И все пак нуждата от доверие се оказва жизненоважна за завършването на симфонията „Exogenesis”.

„Трябваха ми малко повече усилия да накарам другите да ми се доверят, но мисля, че се получи страхотно”, споделя нейният автор - Мат.

"The Resistance” ще бъде разпространен в България от "Орфей Мюзик", изключителен лицензиант на "Warner Music International".

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички