Екзотичен полет към храма на Dhumavati с Mahlukat, Иван Шопов и Сергей Шишов


Екзотичен полет към храма на Dhumavati с Mahlukat, Иван Шопов и Сергей Шишов

1072

Иван Шопов е сред българските автори, особено ценени от екипа на предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба".

Той е многолик творец – музикант, продуцент, композитор, художник, преподавател, естет и новатор. Различните му музикални проекти обхващат жанрове като дръм-ен-бейс, IDM, джаз, ембиънт, техно, рок и класическа музика. С над 250 издания зад себе си, сред които редица солови и общи албуми с други изпълнители, Иван е водеща фигура на световната електронна сцена с участия в Европа, САЩ, Южна Америка, Азия, Австралия и Нова Зеландия.

Сега водещият Сергей Шишов ще представи мултижанровия артист в по-различна светлина - като продуцент, но отново и като автор и изпълнител, графичен дизайнер, тонинженер на смесването и мастерирането на албума "Dhumavati" (обложката на снимката). Ето неговата предистория: По време на пандемията певицата и цигуларката Güldeste Mamaç се свързва с Иван Шопов, впечатлена от неговата музика, и му предлага да направят няколко композиции заедно с нейния проект, турско-полското дуо Mahlukat. Иван чува музиката на Güldeste Mamaç и перкусионистката Kasia Kadłubowska и решава да ги покани да записват заедно. Така се раждат 10 идеи в рамките на една седмица като записите са дистанционни и процесът протича с конферентни връзки по ZOOM и размяна на файлове по интернет.

"Dhumavati" се появява в свят, който с всеки изминал ден се опитва да ни отчужди и отдели от всеки, само за да докаже, че чрез изкуството можем да издържим и да устоим на всичко, което реалността ни поднесе. В този споделен свят тези трима музиканти от различни краища на света успяват да създадат взаимоотношения без ограничения, предразсъдъци и музикални бариери и напълно разрушават вече размитите граници между даунтемпо, уърлд мюзик, фолктроника и филмова атмосферна музика.

Нещо повече - успяват да увлекат със заряда си редица гост-музиканти, сред които нашият Теодосий Спасов (кавал), Julian Maier-Hauff (тромпет), Evan Hatfield (ситар), Amalgamy (гайда, кавал, гъдулка), Peter Hinz (вокали и табла) и Laila Mahmoud (канун).

"Dhumavati" ще чуем в "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР, в събота, 17 февруари, след новините от 22.00 ч.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички