Голямото завръщане на Насо Русков и Ко. от Страната на чудесата!


Голямото завръщане на Насо Русков и Ко. от Страната на чудесата!

5298

Вчера определено беше паметен ден, но не за българската демокрация, а за българския алтърнатив ъндърграунд.  И как няма да е така, при все, че не само култовите Babyface Clan се събираха, ами и направят съвместен лайв със своите връстници Panican Whyasker и Анимационерите в столичния клуб "Blue Box".

Първа, но и последна черна точка - концертът започна с близо час и половина закъснение. Е, това естествено не се отрази много демотивиращо на публиката - времето отвън бе хубаво, уви, студената бира в близкото капанче свърши, но като цяло това е своеобразен форум на всички вече пораснали (и не чак дотам) фенове на качествената БГ музика.
Познати лица има навсякъде - от редовните физиономии, запиващи вечер след работа в Билкова, до популярни музиканти, дошли да уважат повторния (потретния?) реюниън на Насо Русков и компания.

Около 21 и 30 хората вече започват да се изтеглят към препълнената зала, бившето кино е виждало подобна разнородна паплач (в добрия смисъл на думата) може би единствено на последните няколко хардкор концерта, провели се там. Вечерта на спомени и меланхолия откриват Ани-ани-анимационерите. Забиват немалко исторически парчета от периода на "Жълта музика", но и няколко нови. Впечатление прави, че зад барабаните не е оригиналният им барабанист. С тях забива Дани от Остава - двете банди винаги са били близки приятели, но все пак до края не ми става ясно, дали Дани е вече официално част от Анимационерите или само замества...

Анимационерите са нежни и леко завеяни, както винаги, раздвижват публиката, но определено не смятам, че дори и половината от нея е готова за огнедишащото животно наречено Panican Whyasker. Нуфри и компания излизат и буквално затапват ситуацията, откакто са с Марто (бас, виден деец, участвал в Subtierra, Awake, Bad Habit и още куп други проекти) ми се струва, че са втвърдили значително саунда. Рогатият е с тях (ха-ха). Откриват с инструментално интро, а после се зареждат песни от всичките им албуми. Нуфри издава тайната, че в момента записват четвърти албум, бандата забива няколко от тях и силно си личи огромната доза фънк, която са вкарали. Нямаме търпение да чуем крайният резултат, а на който е пропуснал, горещо препоръчвам да се огледа в концертния гид и да се освободи за следващия им гиг - за мен те бяха фаворити тази вечер, с адекватното си поведение, послание, свирене и дори сетлист.

Babyface. Тук ми е малко трудно да започна, защото стартираха силно и ударно, Насо излиза пременен, в станалите запазена марка за него костюм, бастун и бомбе. "Strike" е една от първите песни, които свирят, и публиката вече е във вихъра на танците. Уви, стартът им е съпроводен от неприятни технически проблеми и, докато свирят, техници сноват из сцената.
Тук е моментът да спомена, че саундът на вчерашния концерт беше учудващо приятен. Не ни боляха ушите и чувахме всичко от всеки повече от прекрасно.

"Не ми трябва все още този бастун. Аз съм тук и съм жив, не съм умрял" - това са едни от първите поетични слова, които Русков буквално излайва помежду песните. Този индивид отказва да порасне и продължава да е все така енергичен и дори малко чалнат. Снове из сцената, плюе и се маже по лицето, проклинайки "Биг Брадър", "Мюзик Айдъл" и де що има сапунено риалити шоу. В изпълнението им липсва мощта на Panican, но пък присъства една леко пънкарска нотка, която гъделичка всички ни. Китаристът, Чарли, размахва китарата си и не спира да си играе с фийдбеците. Даката, който само допреди минути е свирил с Panican, не изглежда никак уморен, останалите също се забавляват по свой си начин. Като цяло, това им изпълнение ми се нрави в пъти повече от миналогодишния рожден ден на радио "Тангра", където свириха преди Молотов.

Цялостното ми впечатление от снощи: класическият българаски алтърнатив не е мъртъв и трите банди вчера ни показаха, че той е по-жив от всякога, рита, хапе и плюе. Очаквам тепърва с нетърпение какво ще се случва около трите банди.  Макар и малко поулегнали и поотраснали, те се завръщат за да вземат това което по право им принадлежи.  Галерия със снимки от концерта!

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички