Соник Буум Сикс и Коза Мостра - бомбастична комбинация в Строежа


Соник Буум Сикс и Коза Мостра - бомбастична комбинация в Строежа

5112

Английската ска/пънк иновация Соник Буум Сикс (Sonic Boom Six) подхрани взривоопасните емоции миналата вечер в столичния клуб "Строежа". Заради липсата на публика, още с излизането на първата група от българския съпорт, танците, които се вихреха из всички краища на заведението, се концентрираха пред специално монтираната сцена.

Първи излязоха БГз - групата, която забива фънки реге/ска. Текстовете им са забавни, а музиката несъзнателно те кара да танцуваш, или поне да си тактуваш. Саундът, ръководен от господин Кисьовски (Контрол, Strings), е повече от страхотен. В БГз всеки пее, вокалите са интересно замислени, а музиката продължава да се лее в продължение на половин час.

Не така стоят нещата с Коза Мостра (Kozza Mostra), въпреки че имат вече стабилна фенска маса, за няколкото години съществуване. Те свирят стегнато, забиват и няколко стари шлагери, познати на всички, и завършват сета си с кавър на Черно Фередже. "Ракийчице"! Тематично! В паузата между тях и хедлайнърите на вечрта, впечатление прави музикалният фон, умело подбран от диджеите на "Строежа". Звучат пънк и ска хави от 80-е, та чак до днес.

Настъпва моментът, в който Соник Буум Сикс се качват на сцената. Осветлението угасва и всички вече тръпнат в очакване. Началото е взривоопасно - кратко дръм-ен-бейс интро, последвано от парче, което буквално забива шамар на публиката. Момчетата не си поплюват, а фронт дамата - Лайла Кан, е неуморима. Постоянно контактува с публиката и я призовава към танци. Соник Буум свирят адски надъхано, и пърформънсът ми напомня, по своята енергичност, по-скоро на метъл събитие, отколкото на ска концерт. Няма как да скрия асоциациите си с Но Даут и Ейшън Дъб Фаундейшън, само че всичко е облечено в по-пънкарски одежди.

Един приятел вкарва кулинарни сравнения, "това е като вкусна манджа - не обичаш картофи и зеле, но зеления фасул вътре те разцепва" - и е повече от прав. На сцената са се изсипали пънк, ска, джънгъл, рок, рап, реге и още поне една шепа стилове, които ми убягват.

Вярно, клубът е пълен едва на половина, но това не пречи на партито да тече с пълна сила. Соник Буум илизат на два биса и светлините отново угасват.

Макар и навръх празник, "Строежа" за пореден път приюти алтернативната сцена на България и показа как трябва да се организира не концерт, а качествен купон.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички