Великолепната четворка: Nile + 3 на живо в София


Великолепната четворка: Nile + 3 на живо в София

1308

Великолепната четворка е заглавие с малко двояко значение: може да се отнесе и за гостите от САЩ Nile, а и за всичките гости накуп – общо четири банди, които свирят в София в петък вечерта.

Така или иначе, когато в уравнението присъства Nile, не е чак от такова значение кои са останалите 3 в това Nile + 3. В случая тези три са - или по-точно се оказват, Confess, Vapor и Omophagia

Концертът, организиран от Perfect Storm Events в Mixtape 5 на 28 април, събира над 500 човека. Турнето с найтлайнер на Massive Music под надслов Vile Nilotic Rites е кръстено на последния засега албум на американските дет метъл ветерани, издаден в края на 2019 г.

С хедлайнърите вървят още няколко банди, чиито имена биват променяни с анонсите от организатора. Накрая гледаме трите гореспоменати, като че ще видим Confess става ясно буквално час-два преди началото на шоуто. И така вместо в 20.15 ч., подгрявката започва в 19.30 ч., когато на сцената се качват липсващите от афиша Confess. Иранската груув метъл група вкарва странни електронни подложки в разчупения си метъл. Китаристчето на два пъти слиза в публиката, откъдето продължава да свири... Завършват сета си с вдигнато българско знаме и са доволни. Между другото, Nikan Khosravi и Arash Ilkhani са осъждани в страната си заради антирелигиозни послания в своята музика...

Следващи са калифорнийците Vapor, които забиват траш спийд. Веселяги. Вероятно по-голямата част от публиката ги чува за първи път, но това не пречи да ги подкрепи с куфеене, мош и каквото там си трябва. 

Същото важи и за последната подгряваща група Omophagia. Нахъсаните швейцарци втежняват звука за вечерта и вървим стремглаво към още повече тежест и висока скорост, каквато ще предложат Nile. Дет метъл сетът на Omophagia се харесва на присъстващите. Фронтменът ловко подстрекава към танци и неговото заплашително дране влиза добре с бира. Те ни демонстрират на живо какво е омофагията (ядене на сурова плът) – сдъвкват ни и ни изплюват.

Истинската месомелачка обаче предстои. Пред сцената вече е по-гъсто и се усеща, че настъпва часът на "египтолозите". След дълъг чейнджовър и малко закъснение  Karl Sanders и компания са готови да излязат в светлината на прожекторите под звуците на интрото. Публиката ги посреща шумно, а при появата на дръм машината George Kollias възгласите са още по-бурни. Тук е Scott Eames - вокалистът на Vital Remains, който замества Brian Kingsland на китарите и вокалите, защото Brian отпадна от турнетата още в края на 2022 година, когато му се роди син... Справя се за отличен 6 (шест!) и стои със самочувствие на позицията. На сцената има такава концентрация на талант, професионализъм и високи музикантски възможности, че както се казва, човек става разноглед кой от музикантите да следи, да куфее ли, да зяпа ли как George кове барабаните или как Karl се отделя от земята, докато плете нечовешките рифове на стострунната си китара. В сета се разхождат из дискографията си. Откриват със "Sacrifice Unto Sebek", "In Тhe Name Оf Amun“ и "Sarcophagus". Естествено, в репертоара е и "Vile Nilotic Rites" от последния албум... Ударно връхлита "Annihilation Оf Тhe Wicked". И "Black Seeds Of Vengeance" - за чао.

Американците имат девет дългосвирещи албума. В момента приключват работа по десетия – тъкмо са записали и барабаните. Както ме информира лично фараонът от Южна Каролина Karl, дискът ще съдържа 10 песни. А Alexandros – тур мениджър и озвучител и оператор светлини на бандата добавя, че е чул две парчета от новия материал, които звучат тежко и плътно, съвсем по Nile-ски.

Е, всяко епично шоу заслужава и епично афтърпарти. Получаваме го в клуб "При черепите", където са ½ от Nile и част от подгряващите.

...Пием, пеем и куфеем до изгрев.

Снимка: Орлин "Orleff" Николов 

Още от Алтърнатив


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички