Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР


Жените в ритъма на Балканите в Първо студио на БНР

1048

Специално издание на най-успешния си проект "Ритъмът на Балканите" ще представи Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов.

Събитието е в Първо студио на Радиото от 19.00 ч.на 25 април, четвъртък. Деветото издание е посветено на жените от Балканите, които изпълнят традиционна музика на съответните инструменти, а палитрата от гласове и звуци ще опише пъстрата музикална география на региона.

Неда Николич ще представи изпълнения на фрула, традиционен за Сърбия дървен духов инструмент. Той е обявен за част от нематериалното културно наследство на страната. Обичана от публиката в Сърбия и региона, Неда покорява фестивалните сцени по света и спечели първо място на Golden Key Composition Competition.

Байса Арифовска от Северна Македония ще свири на кавал, гайда и тамбура. Ярък представител на новата генерация в македонската и ромската музика, Байса е мултиинструменталист, автор и диригент, сърдечно свързан с България.

София Главопулу от Гърция готви вокални изпълнения в свой съпровод на уд. Популярен в Близкия изток, Кавказ и на Южните Балкани, този древен инструмент се смята за предшественик на лютнята, а София е възпитаничка на Музикалната академия в Пловдив.

Зелишах Къзълкан от Турция също ще пее и свири на дудук и кеменче. Музикант с корени в културата на Заза – общност на границата между Турция и Иран, Зелишах създава оригинални проекти, които съчетават фолклорни традиции с междукултурни перспективи.    

Звездата на българската фолклорна сцена Христина Белева е най-обичаната от публиката гъдуларка. В посветеното на жените издание на "Ритъмът на Балканите" тя ще представи нови пиеси и ще подари на публиката песен.

Проектът "Ритъмът на Балканите" на Оркестъра за народна музика на БНР и диригента му Димитър Христов в изключително успешните си осем концертни издания създава най-устойчивия културен мост между балканските страни, като представя на българската публика и ценителите на балканския фолклор ярки солисти с колоритна музика.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (булевард "Драган Цанков" №4) и в мрежата на "Ивентим".

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА "Професор Панчо Владигеров", специалност "Музика" в СУ "Св. Климент Охридски", "Департамент "Музика" в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.

DR VID IteracijaV3 Hook1 backBreak (youtube.com)

Bajsa Arifovska - "Rusinsko Soborsko Oro" (youtube.com)

Barba Giannakakis | "Μπαρμπαγιαννακάκης" (1928) (youtube.com)

ZELİŞAH & JONAS POUR MOZAFFAR - "Ördeğime Kaz Diyorlar" (youtube.com)

"Крайдунавска приказка" (youtube.com)

"Ритъмът на Балканите" 6 / The Rhythm Оf Тhe Balkans 6 (Part 2) (youtube.com)

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички