Плешивото куче чества монументалния Габор Пресер (Lokomotiv GT, Omega) на 75! Наздраве още за Франк Ларс и Вацлав Нецкарж


Плешивото куче чества монументалния Габор Пресер (Lokomotiv GT, Omega) на 75! Наздраве още за Франк Ларс и Вацлав Нецкарж

2107

Поредният епизод на Плешивото куче отново води меломаните към шумни компании, в центъра на които са знаменити рожденици.

Омега... Локомотив ГТ... под тези опаковки от думи, лога и значения лежи името на мутлиинструменталиста, певец и композитор Габор Пресер, известен още и като Пици, който става на 75 днес.

- Локомотив ГТ (Локси - първата унгарска суперформация, която се превърна в символ на възхода на унгарския рок в средата на 70-те години на миналия век и изтегли рока на соц.-страните към върховете на  световната индустрия, по общо мнение най-добрият и авторитетен рок-джаз колектив в целия бивш соцлагер, и първият, гастролирал в САЩ, Великобритания и дори далечна Япония). Какво е да се гневиш на системата през 70-те години, когато соц. съставите бяха наричани вокално-инструментални ансамбли, тъй като терминът "рок група" беше официално забранен? Как комунистическите номенклатурчици решиха да натрупат дивиденти от пробилите на Запад свои сънародници и да пречупят дръпнатия характер на лидера на Локси Габор Пресер (на снимката) за идеологически цели. Какво е предимството в това да бъдеш "голяма риба в малко езеро" и що за неизбежни проблеми трябва да "изсърбаш", пеейки на език, който слага бариера между твоята страна и всички останали, а правителството като цяло ти пречи да се докажеш в "декадентския" Запад?

- Коментар на авторитетното издание "Ню Мюзикъл Експрес": "Сензация! При това не от Запада, а от Източна Европа". Каква е политическата поръчка, спусната "отгоре", заради която Карой Френрейс напусна колегите и приятелите си от Локомотив ГТ? И как си внесохме първия български рок-мюзикъл "Въображаем репортаж от един американски поп фестивал".

- С Локомотив ГТ до съседната гара.

- "Как се произнася забравена дума?". И шедьовърът "A Radio". Баладата, която за Източна Европа се превърна в това, което у нас са например "Радио" на Сигнал и "Без радио не мога". За Лили Иванова, Георги Kостов, Ванко Пеев, Александър Попов и адмирал Степан Осипович Макаров.

• Честит рожден ден още на:

- именития чехословашки певец, композитор, актьор и телевизионен водещ Вацлав Нецкарж: дългият му път от свирач в пилзенския театър "Алфа", през групата Бацили, та до доносник на тайните служби в Чехословашката република и поддръжник на Хуситсткото движение. "Полунощно" - спомен за чешкия анимационен драматичен филм "Алоис Небел" от 2011 година, режисиран от Томаш Лунак, който е базиран на трилогията за комиксите на Ярослав Рудиш и Яромир.

- Франк Ларс, всъщност Франк Харалд Стелцер – немски поп изпълнител от Мюлхайм. До 2000 година той беше активен музикант, после се превърна в успешен автор на песни за други артисти, сходни по сцена, но сега отново е в светлината на прожекторите заради актуалната си колекция от песни "Заложете на любовта". Евъргрийн звучене, изведена мелодика, независимо дали е за гуш-балади, мидъл тепмо шлагерност или диско, евро диско - тая все още жива мания, която се опитва да изконсумира човека, от когото е привлечена.

•  Мажорно и в тежка стъпка с украинските паган фолк блек метъл ветерани Nokturnal Mortum, които издадоха новия си албум "До лунарної поезії" ("To Lunar Poetry"). Музиката на юнаците от Харков като запазена за вълшебствата на дълбоките води марка, в които трябва да знаеш как да плуваш, за да ти донесат наслада. А и за да оцелееш.

• Сингълът "Solo" на младата певица, диджей и модел с българо-полски произход Бланка Стайков - хит в музикалните платформи, след невероятното представяне на нашето момиче в тазгодишния конкурс за песен "Евровизия".

"Плешивото куче" с автор и водещ Ивайло Кицов се излъчва по програма "Христо Ботев"по БНР всяка събота между 16.00 и 17.00 часа.

Снимка: 24.hu

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички