Пожизнени награди за 136 музиканти и певци


Пожизнени награди за 136 музиканти и певци

1194

По предложение на сдружението "Независими автори, музиканти и продуценти" - единствен представител на независимия музикален сектор в България, Народното събрание реши проблема с изгорелите архиви на "Концертна дирекция".

Народни представители от всички политически сили се обединиха за отпускане на пожизнени пенсии на 136 музиканти, певци и технически персонал, за които липсват документи от дейността им в "Концертна дирекция". Предложението беше подписано от Бойко Борисов, Тома Биков и Деница Сачева и обедини народните представители от всички политически групи още в Комисията по култура и медии. Средствата ще са разделени в две категории. Едните - 107 имена, по 500 лв. месечно, а втората група - 26 души, по 350 лв. месечно.

"От името на всички членове на сдружение "Независими автори, музиканти и продуценти" (СНАМП) изказвам огромна благодарност към вносителите на предложението и към всички народни представители и министерството на културата за единомишлената подкрепа и признанието на нашия труд. Това е ясен знак, че културата и изкуството на българските творци наистина могат да обединят всички политически сили в подкрепа на общите ни национални ценности. С моите колеги си говорихме, че признанието, което получаваме днес от държавните ни институции, е лично удовлетворение, но то е важно и за обществото ни. Посвещаваме го на именитите ни колеги, които също прославяха БългарияБорис Гуджунов, Петър Гюзелев, Борислав Грънчаров, проф. Захари Георгиев, Георги Минчев, Константин Атанасов, Цветан Владовски, Асен Гаргов, Петър Славов, Чавдар Панев, които за съжаление не дочакаха тези пенсии, но ни даваха увереност, че нашият принос в сферата на културата ще бъде оценен достойно", сподели Пейо Пеев, председател на сдружението.

В Комисията по култура и медии, в подкрепа на колегите си присъстваха още Петя Буюклиева, Камелия Тодорова, Росица Ганева и Галя Георгиева от СНАМП, които също изказаха благодарност и споделиха, че днешното признание е важен стимул и за всички млади български творци, за които музиката и изкуството е призвание. Компенсациите се отпускат за изключителните постижения на посочените музикални дейци и цялостния им принос в областта на културата, а изпълнението на решението на НС се възлага на министъра на културата. От години се води борба за отпускането на тези така наречени "персонални пенсии" за изтъкнати дейци на културата – най-вече музиканти, певци, композитори, чиито документи за трудов стаж и осигуровки бяха изчезнали още преди години след пожар в архивите на "Концертна дирекция". Така те не можеха да докажат документално, че са работили и са се осигурявали.

С внесения проект на решение се цели да бъдат компенсирани всички лица, работили и упражнявали професията си като щатни служители на някогашното Държавно обединение "Музика", за които е установена липса на официални документи относно трудов стаж в държавните архиви, се посочва в мотивите. "Предлагаме чрез приемането на решението за отпускане на държавни парични награди за особени заслуги към българската държава и нацията да изразим заслуженото признание към музикалните дейци и техните екипи, прославили името на България по света", пише още в предложението.

"Проблемът е, че архивът до 1990-та година, част от него се губи, и тези хора не могат да докажат различни години стаж за всеки един от тях. През 2021-ва година беше създаден такъв списък, но с критерии, които бяха доста, според мен, недобре направени - кой е спечелил "Златният Орфей", кой е спечелил "Мелодия на годината". По този начин не беше решен този проблем. С настоящето решение ние решаваме този проблем", обясни депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Сред новите носители на държавните парични премии в размер на 500 лева са Стефка Берова, Йордан Марчинков, Богдана Карадочева, Васил Найденов, Георги Христов, Христо Кидиков, Маргарита Хранова, Панайот Панайотов, Благовест и Светослав Аргирови и редица други.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички