Съвременната Кармен в балетния спектакъл Carmen Сollection


Съвременната Кармен в балетния спектакъл Carmen Сollection

4025

Първото събитие в програмата на Европейския музикален фестивал след тържественото откриване на 12 март ще бъде балетният спектакъл Carmen Сollection.

Той ще бъде представен от трупата на балет Арабеск на сцената на Музикалния театър в София от 19.00 ч. на 19 март.

Публиката ще може да види много впечатляващ спектакъл на Боряна Сечанова с неочаквано и дръзко решение на образа на Кармен. Представлението е създадено по мотиви от новелата "Кармен" на Проспер Мериме и безсмъртната опера на Жорж Бизе. Музиката е композирана специално за проекта от Петър Дундаков и включва нови интерпретации на теми от операта на Бизе. Записът е осъществен от оркестъра на БНР с диригент Григор Паликаров и с участието на ромската перкусионна група Виртуозите от Нова Загора.
 
Сюжетната рамка на спектакъла на Арабеск е пренесена в нашето съвремие и   разглежда  взаимоотношенията на една съвременна двойка – Той и Тя, заигравайки се с клишетата от днешния ден като модния подиум и чалга културата – естествена среда на съвременните "карменситки".

Неочакваното лице на Кармен в постановката е идея на хореографката Боряна Сечанова. Тя е творец, който не се страхува от образците и има куража да търси там, където вече има безброй натрупвания от идеи и безспорни шедьоври. Сечанова смело тълкува културните митове и стереотипи, за да постигне своето индивидуално виждане за темата и да открие нови възможности в нея. Ролята на Кармен тя е поверила на примабалерината Теодора Стефанова.

Сценографията и костюмите за Carmen Сollection са създадени от художничката Николина Костова-Богданова. Особено атрактивно е решението й да създаде за главната героиня 10-метрова огненочервена фламенко рокля, изработена от 138 м коприна. Спектакълът е осъществен със със съдействието на STING AD, Andrews Fashion Studio и Златина Русева.

Европейският музикален фестивал, представен от агенция "Кантус Фирмус", е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014. Фестивалът се организира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата 2019 със съдействието на Столична община и Министерството на културата на Р. България.

Билети за Carmen Сollection могат да бъдат закупени от касата на "Кантус Фирмус" във фоайето на зала "България" и оналйн на www.ticketsbg.com.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Поли Генова - "По-добрата Коледа"

Видео


Албуми


Поли Генова - "По-добрата Коледа"

Първият коледен албум на поп звездата Поли Генова "По-добрата Коледа" е вече на пазара и зарежда слушателите...

Най-четени новини


виж всички