Виж как да удариш на най-стария рок фестивал в света


Виж как да удариш на най-стария рок фестивал в света

3802

Един от най-старите рок фестивали в света - "Гитариада" в Зайчар, Сърбия, е в трескава подготовка за своето 49-то поредно издание.

Както MySound.bg вече извести, събитието се побратими с българския фест "Силата на рока".  

На специална пресконференция в столичния бар Rock It снощи бяха разяснени условията за записване в конкурсната част на "Гитариада"-та, които важат за всички желаещи рок състави от България в категория "демо банди" (без издаден официален албум). Крайният срок за подаване на заявките е 22 май.

Освен стилния концерт в Rock It, промо турнето на "Гитариада 49" тази година включва и шоу в кюстендилския клуб "Никита" от 19.30 часа днес, 2 април. Вход свободен.

Музикалният журналист и ТВ водещ Васко Громков, който е и сред най-активните и колоритни автори на MySound.bg, стана първия българин, поканен за член на журито на рок фестивала "Гитариада". В 9-членната селекционна комисия са емблематични личности от Сърбия, Босна, Хърватска, Словения, Македония ... а вече и от България. 49-тата зайчарска "Гитариада" ще се състои само на 15 километра от северозападната ни граница между 29 юли и 1 август.

Над 35 рок групи в продължение на 4 дни събраха над 250 000 зрители в малкото сръбско градче през 2014. Там беше и родната група Sevi, която от главната сцена подгря легендите от Riblja Corba пред около 60 000 души.

Специлни гости на "Гитариада" 2015 са титаните Теръпи?

Факти за фестивала:

*** "Гитариада" е рок фестивалът с най-много издания в СВЕТА! Цели 48 последователни години от 1966 до днес.

*** По време на войната в бивша Югославия е на ръба да бъде прекратен. Тогава Бора Джорджевич от легендарната сръбска група Riblja Corba предлага да пее безплатно, за да спаси феста. Прави го и на следващата година. Оттогава за местните е нещо като полубог и абсолютен култ.

*** Концертите са напълно безплатни, както и къмпингът, а от миналата година се раздават дори и безплатни храни и напитки за гостите на града!

*** Над 1000 души помагат денонощно за реализацията на фестивала като доброволци. И броят им се увеличава от година на година.

*** Петте сцени миналата година в 4-те дни на фестивала са били посетени от над 250 000 души (сумирано по дни). Абсолютен рекорд досега.

*** Програмата на фестивала още от 1966 се състои от състезателна част на демо състави и концерти на мегагрупи от пределите на бивша Югославия.

*** Миналата година българската група Sevi стана едва 4-тата родна банда, участвала на феста. Преди нея там са свирили само Пиромания, Ахат и D2.

*** Фестивалът се излъчва на живо по телевизия BEST и националното радио "Белград 202".

*** В рамките на феста се провеждат и мото събор (18-то му издание събра над 2000 мотористи от цяла Европа и допълнителни 6 рок групи), промоции на книги, комикси, нови албуми, изложби с рок тематика, премиери на филми, рок училище за начинаещи музиканти и други подобни инициативи.

*** Според кмета на Зайчар (население  - около 40 000 жители), фестивалът е достатъчен, за да съживи икономиката на градчето за цялата година.

*** Обмисля се юбилейното 50-то издание на "Гитариада" през 2016 да се разпростре в рамките на 7-10 дни. Планира се и разширяване на терена, защото досегашният вече не успява да побере десетките хиляди.

Рекламен видеоклип на "Гитариада":
https://www.youtube.com/watch?v=iTkwt-kb9OA

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Видео


Албуми


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Пет години след като издадоха успешния и пълен с хитове "10 1/2", Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени...

Най-четени новини


виж всички