Почина Марин Панев от Акага


Почина Марин Панев от Акага

1817

Марин Панев, един от основателите на група Акага, почина на 52-годишна възраст в понеделник, съобщиха музикантите от състава в страницата си във Фейсбук.

"Причините са комплексни - здравословни, от една страна, тъй като Марин имаше проблеми със стомаха в последните години, а пък и сериозни неприятности в личен план, след като преустанови работата си в Русия и се завърна в България", каза за MySound.bg Краси Куртев, главният идеен двигател, басист и фронтмен на многолюдната формация.      

Марин Панев е неин вокалист, алт-саксофонист и кийбордист до 2000 година, в първите ѝ четири албума до 2000 година. Той се присъединява към известната българска джаз-рок група малко след нейното сформиране от студенти в Националната музикална академия в София през 1992 година. "Кръстник" е Калин Вельов. Акага е името на прабългарска жрица, бабата, която е отгледала хан Аспарух. Перкусионистът го изравя от книгата "Сказания и легенди за хан Аспарух" на Антон Дончев. Зa кратък период първата група, извън познатите биг бенд състави, която има брас секция като водеща в нейната музика, успя да се превърне в символ на качествения съвременен звук, налагайки собствен стил, абсолютно различен и разпознаваем за българската публика. Музикантите са поощрени от Иван Минчев Батето и Сашо Александров да свирят музика, смесваща джаз, блус, фънк, дори хип-хоп и традиционни български фолклорни мотиви. Акага поставя началото си в Дома на културата в металургичния комбинат "Кремиковци", но като Феротон. Скоро към състава се присъединява и Марин Панев.

Първите концерти на новата формация са през февруари 1992 г. в читалище "Славянска беседа" и клуб "113+". Името Акага е обявено официално на Младежката джаз сцена в Пловдив през май. Същата година бандата печели наградата за дебют на първите изобщо музикални награди в България - тези на вестник "Ритъм", заради дебюта си "Broken Dreams". Следват няколко години, през които музикантите работят като щатна формация към БНТ и реализират компактдисковете "Защо" (1994) и "Когато виждаш" (1996). През 1998 г. Акага свири на джаз фестивала в Монтрьо (няколко изяви на откритите сцени), записва в Нидерландия, не спира да концертира и на много други международни форуми през новия век.

Последното издание на състава, което излезе миналата година под името "27", е интересен хибрид от авторски парчета - повечето от които вече наложени от радио- и телевизионния ефир, версии по някои знакови шлагери от българската популярна музика от по-близкото и по-далечното минало и чуждоезични евъргрийни, интерпретирани от родни изпълнители с по-различен аранжимент и текст на български, така наречените преводни композиции.

Както MySound.bg писа, музикантите отбелязаха 27-годишната си сценична кариера с голямо шоу в зала 1 на НДК.

Поклонението ще се състои в храм "Рождество Христово", район "Младост", София, от 10.45 ч. тази сряда, 11 декември.

Сбогом, Маре, и нови - небесни, сцени. Ще ни липсваш!

Съболезнования на всички негови близки, колеги и приятели.

Снимка: Нели Куртева за "Монте Мюзик". 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Интервю


Б.Т.Р. с нов сингъл Легенда и концерти в София и Варна през май

"Легенда" е последеният сингъл от албума "Невидими стени" на славната рок банда Б.Т.Р.Видеото, припомнящо...

Галерия


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Видео


Албуми


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Пет години след като издадоха успешния и пълен с хитове "10 1/2", Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени...

Най-четени новини


виж всички