Национална литературна награда за любовна проза Ники Русиновски


Национална литературна награда за любовна проза Ники Русиновски

4975

Фондация "Буквите" обяви национална награда на любовна тема в категория "Проза" на името на трагично напусналия този свят Ники Русиновски, популярен и като djsupermax, извести БНР.

В конкурса могат да участват всички с нови, непубликувани преди в интернет или на печатен носител, произведения. На победителите, определени от журито и читателите, ще бъдат издадени самостоятелни книги, в периода април-май 2022 година. Всеки автор може да участва с до три произведения.

Пет от най-добрите кандидатури, определени от журито, ще намерят място в новия алманах "Романтика" 2022, който ще излезе за 14 февруари. Всички творби ще бъдат публикувани в сайта bukvite.bg

Национална литературна награда "Ники Русиновски"

"Хората искат да се върнат към същността си, а същността на всеки човек е да сме социални, да бъдем докосвани и да бъдем обичани, да общуваме с другите. Човекът не може да живее сам, ако може, той губи всичко човешко в себе си. В един момент от живота си – дали ранен, или късен – успява да направи един диалог със себе си – да разбере какви потребности има и да се запита от какво има нужда. Следващата стъпка е да направи крачката и да отиде да потърси това нещо", – каза в "Нашият ден" журналистът и диджей Ники Русиновски на 22 октомври 2020 година, два месеца преди да напусне този свят.

"Не съм писател – ми казваше много пъти Николай, когато се мъчех да го накарам да напише книга. Последните три години основните разговори бяха такива. Обясняваше, че е диджей и така остана без книга, което за мен е голяма мъка. Затова измислихме тази награда, за да остане по някакъв начин споменът за него, защото той беше много добър журналист. Ники беше човек с огромна обща култура, с когото можеш да говориш на най-различни теми. Точно като човек беше много добър. С него можеше да говориш и за кучета, всички са чували за неговото велико куче. Беше енциклопедист по история на музиката. Можеше да разкаже неща, които хора, които са професионалисти в бранша, не могат. Можеше да те посъветва как да тръгнеш, какво да опиташ, пред какво да не се спираш. Лошо е, че някак за себе си не прилагаше тези съвети", каза Иван Богданов от фондация "Буквите".

Защо любовна проза? "Първият разказ, който прочетох от Ники Русиновски, беше за неговия развод и затова решихме това да бъде темата на конкурса", допълни Богданов в разговора с Любомира Константинова.

Случка от цветната история на djsupermax, описана по негови спомени в поредицата от книги на ВаГро "Аз бях DJ".

***

Паметната 1994 година:

В месеците, в които Цар Футбол омагьосваше нацията, Ники Русиновски се забърква в една потресаваща история, достойна за филмов "Оскар". По това време той работи като РR на "Рива Саунд". Има и две радио-рубрики в "Дарик" и "Тангра". Участията му като диджей са все по-редки, докато един хубав майски ден в "Рива Саунд" не се появява някакъв музикант Трифон, който заявява, че търси дисководещ с приличен английски език, за работа през летния сезон в Кипър. Ники е останал почти без пукнат лев и обещаваните 40 $ на вечер му се виждат спасителни. Договаря се с музиканта и започва да чака виза за Кипър. В средата на май напуска всички места на които работи, разчитайки, че ще диджейства в Кипър цяла половин година. Нещата с визата обаче зациклят. За да не умре от глад, Русиновски взима единични участия в дискотеката на Иво Карамански – "Нептун", и дори в някакъв долнопробен бар на видинския панаир.

Минава и месец юни, визата още се бави, а Ники, за да не го изхвърлят от квартирата и да не умре от глад е принуден да обяви за продажба дековете си "Айва". Чак в края на юли визата е готова и от Кипър пристига вест Русиновски да се качва на самолета и да каца на острова. Там обаче се оказва, че офертата е пълно менте, дискотеката още не е завършена и се намира в църква на почти необитаемо място извън Пафос. Собственикът е краен измамник, който натиква Ники да спи в бордея на някакви сервитьорки-проститутки. След две седмици висене и само с 20 $ в джоба, Ники му вдига скандал. Измамникът му предлага да стане сервитьор, докато тръгне дискотеката. След като не получава нищо от първата си вечер, Ники е принуден да отиде да бели картофи в кухнята на един ресторант, за да си осигури някаква храна. Целият в кал и мръсотия, на другия ден решава да тръгне на стоп към Ларнака и да се предлага по дискотеките там. Не съобразява, че висенето по пътищата на Кипър ще е при 40+ градуса. Припада на пътя. Намират го някакви индийци, като във филмите и го свестяват.

С хиляди премеждия успява да стигне до Ларнака. Няма къде да преспи и решава да спи на плажа под открито небе. Събужда се сред ледена и непрогледна мъгла, мокър и измръзнал до кости. В това трагично състояние, приличащ на разпадащо се зомби, Ники тръгва с две раници багаж, да се предлага по дискотеките. Навсякъде му отказват. Сезонът е слаб, заради световното първенство в САЩ. Русиновски има ваучер за обратен билет до България, който изтича на следващия ден. В последната възможна минута (пак като на кино) щастието най-после му се усмихва. Собственикът на най-вървежната дискотека го пуска само заради разкарването, да направи едночасов сет. Пълно е с хора. Ники се качва на пулта, както е кален и мръсен, и в момент на пълно отчаяние ги разбива. Никой до тогава не е танцувал на това място в делничен ден. Посетителите  са очаровани от новия диджей, а собственикът моментално го наема за до края на сезона.

И тази история за съжаление няма "хепи енд". Ники Русиновски се завръща в България в началото на октомври с печалба от скромните 137 $, след престоя си в Кипър. Мълвата, че е работил зад граница, моментално му донася проблеми. Алчният хазяин му заявява, че вдига наема двойно. Ники и тогавашната му съпруга Мариана отиват до Видин за един ден и точно тогава ги обират. Квартирата в София е ошушкана от бандити, явно търсещи големите пари от Кипър. Така си отиват и онези $ 137, спечелени с толкова мъки и унижения.

Напълно разбит и фалирал, Русиновски събира малкото си оцелял багаж и се завръща във Видин, решен да умре там на спокойствие, поне без да плаща наем.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички