Ранди Крофърд и Джо Семпъл откриват София Джаз Пик 2009


Ранди Крофърд и Джо Семпъл откриват София Джаз Пик 2009

6274

Две от най-емблематичните имена на музикалната сцена в последните три десетилетия - пианистът Джо Семпъл (Joe Sample) и вокалистката Ранди Крофърд (Randy Crawford), ще открият тазгодишното издание на международния фестивал "София Джаз Пик", съобщиха организаторите от "Джаз FM" радио и "Кантус Фирмус".

Тандемът ще изнесе първия си концерт у нас в зала 1 на НДК на 25 март.

Музикалните кариери на Ранди Крофърд и Джо Семпъл се преплитат повече от три декади. Двамата работят за първи път заедно през 1976, когато Семпъл свири в "Everything Must Change", дебютния албум на вокалистката за компанията "Warner". Три години по-късно пианистът, прочут от Дъ Крусейдърс, кани певицата да запише "Street Life". Това е и големият хит, който изстреля формацията към върховете на класациите за поп музика.
 
Сътрудничеството на тандема продължава с хитове за репертоара на екзотичната изпълнителка - "Someday I'll Fly Away", "Danceland", "When Your Life Was Low".

През 2006 химията между Ранди и джазмена довежда до създаването на първия им съвместен албум, който напълно заслужава заглавието си "Feeling Good" (по името на класиката на Нина Симон). Той достигна до 3-о място в класацията на "Билборд" за съвременен джаз. Миналата година те сътвориха още един перфектен диск - "No Regrets".

Другата важна дата от програмата на пролетното издание на фестивала "София Джаз Пик" е 17 април. Тогава е изявата на проекта "Big" с участието на Ди-Фаз (De Phazz) и Ангел Заберски Биг Бенд отново в зала 1 на НДК.

Формацията на Пит Баумгартнър вече се изяви в рамките на "София Джаз Пик" 2007 - на 21 април, предлагайки на българските ценители не само концерт, а музикални колажи, обединени от изключителна концепцията за музикална еклектика и филмова визия. Както самите членове на групата дефинираха подхода си – “джазът не познава граници”.

Пит основава Ди-Фаз през 1997 като отворен проект. В албума "Detunized Gravity" участват няколко музиканти от родния край на Баумгартнер в Южна Германия, с които е работил по предишни проекти. Американецът Карл Фриърсън е един от тях. Компактдискът "Detunized Gravity", издаден от звукозаписната компания "Mole-Listening Pearls", има успех главно в германския "Independent Music world". Но сингълът "Hero Dead And Gone" става хит в класациите.

С диска "Godsdog" (1999) Ди-Фаз се превръщат в "изградена" група в истинския смисъл на думата. Вокалистката Пат Eпълтън се присъединява към формацията и допринася за великолепното звучене на песните. "The Mambo Craze" става техният най-голям хит за сезона.

До този момент радиостанциите са силно заинтересовани от материала, представян от състава. В ефира звучат няколко от неговите пиеси, а музикалните редактори ги открояват измежду останалите.

Пит Баумгартнер
и неговият екип стават център на внимание и извън Германия. През 1999 е изготвена нова концепция за концертните им изпълнения. Тя включва участието на диджеи, ударни, брас секция и двама танцьори. Майсторът на визуалните ефекти Доротея Даненберг допринася за очарованието, като добавя свои работи към живите представяния.

Две години по-късно, през 2001, Ди-Фаз издават първия си албум за големия лейбъл "Universal Music". Компактдискът, озаглавен "Death By Chocolate", застава на двадесета позиция в германската класация за албуми. От този момент групата свири на големи сцени в Германия и чужбина, прави турнета в Дания, Турция, Гърция, Великобритания, Испания, Португалия, Италия, Австрия, Русия, Канада.

Високите продажби водят до оказаната чест Ди-Фаз да бъдат наградени с германската награда "Echo" в категорията за дебют през 2002. По-късно излизат албумите "Daily Lama" (2002) и "Plastic Love Memory" (2004). "Days Of Twang" (2007) бе презентиран и в България.

Последният албум на групата е "The Supper Club" (2008).

"Името ни е съкращение от “DEstination PHuture jAZZ“. Когато започвахме, се опитвахме да придадем на джаз музиката малко по-модерно звучене и стигнахме до тази фраза. Но понеже е много дълго, го съкратихме до De-Phazz. Впрочем, произнася се Ди-Фаз", уточни Пит по време на предишната си визита у нас.

"Ние сме "група-хамелеон", която сменя цвета си всеки сезон. И новият ни албум ще ви докаже това", допълни той.

Билетите за събитието са в продажба от 14 януари на касите на НДК и зала “България”, както и в Интернет на адреси: www.tickets-bg.com и www.eventim.bg.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички