Почина Лучано Павароти


Почина Лучано Павароти

2710

Почина Лучано Павароти.

Обичаният в цял свят 71-годишен оперен певец страдаше от тежко раково заболяване.

Състоянието му рязко се влошило в сряда и той издъхнал в ранните часове на 6 септември в дома си в Модена.

Личният му мениджър Тери Робсън съобщи, че са спрели да действат бъбреците и Павароти е бил в безсъзнание.

В дома на един от най-великите тенори на нашето време дойдоха да се сбогуват приятели и колеги.

В началото на август певецът беше хоспитализиран в университетската клиника в родния му град Модена с треска и признаци на пневмония.

През юли 2006 лекари в Ню Йорк му откриха рак на панкреаса. Нуждата от незабавна операция и последвалото лечение принудиха певеца да отмени концерти от прощалното си турне, започнало през 2005.

След операцията той се оттегли в къщата си в Италия и повече не се появи публично.

Преди месец в Италия беше разпространено изявление на дъщеря му, която каза, че баща й е отслабнал наполовина и очаква близкия си край.

Часове преди смъртта му стана известно, че певецът ще бъде удостоен с нова правителствена награда за работата си, свързана с популяризирането на италианската култура в страната и в чужбина. Той трябваше да бъде първият носител на новата награда.

Миланската опера, където Павароти е пял за пръв път преди повече от 40 години, заяви, че съвместно с театъра на Модена ще организира конкурс за певци на името на италианския маестро.

"Това е прекрасна възможност да отдадем почит на кариерата на Лучано Павароти, който е символ на италианската музика в света", заявиха от Ла Скала.

Лучано Павароти е роден на 12 октомври 1935. Баща му бил хлебар и певец любител, каквито се почти всички жители на Модена и до днес.

След няколкогодишно обучение и кратка кариера на учител в началните класове Павароти прави оперния си дебют на 29 април 1961 в Реджо Емилия на конкурс за млади оперни певци като Рудолф в "Бохеми" на Джакомо Пучини.

Забелязан е от легендарната австралийска певица Джоан Съдърленд и тръгва на турнета в Австралия, САЩ и Лондон с нея и съпруга й, диригента Ричард Бонидж.

През 1967 излиза на сцената на нюйоркската "Метрополитън опера", с която свързва трайно съдбата си.

В края на миналия век той стана изключително популярен сред най-широка публика след поредицата концерти и албуми "Тримата тенори" заедно с Пласидо Доминго и Хосе Карерас.

За първи път такъв концерт се състоя на открито в Рим при закриването на Световното първенство по футбол през 1990. Тогава той беше предаван по телевизията в над 170 държави.

Ще се запомнят благотворителните му концерти "Павароти и приятели" със световноизвестни поп и рок изпълнители.

Последната му публична изява бе при откриването на Зимните олимпийски игри в Торино през феврурари 2006. Има издадени неизброимо количество дискове в огромни тиражи.

През 1990 се разведе с дългогодишната си съпруга заради снимки в таблоиди, които го показваха със секретарката му Николета Мантовани.

От първата си жена певецът има три дъщери, а от Николета - дъщеря Аличе, родена през 2003.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Видео


Албуми


Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени - Жълт код

Пет години след като издадоха успешния и пълен с хитове "10 1/2", Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени...

Най-четени новини


виж всички