25 години джаз в Банско: Всички в джаза!


25 години джаз в Банско: Всички в джаза!

2415

Банско джаз фестивал 2022 ще се проведе под мотото "Всички в джаза!" между 6 и 13 август.

Тазгодишното издание покрива широки музикални територии с български изпълнители и с гости от Бразилия, САЩ, Индонезия, Унгария, Австрия, Германия, Нидерландия, Гърция, Израел и Украйна, както и цвета на българския джаз, включително и няколко специално създадени за събитието проекти и колаборации. Над 20 участници и групи ще излязат на площада под звездите. Вечерните концерти са с начален час 20.00 ч.

Фестивалът ще бъде открит от Милица Гладнишка с биг-бенда на Ангел Заберски. Финалната точка ще постави Салвадор Собрал - един от интересните акценти в богатата галерия от гостуващи изпълнители тази година. Именно той донесе първата победа за Португалия в "Евровизия" през 2017 година с най-високия сбор точки в историята на конкурса за песента "Amar Pelos Dois (Love For Both Of Us)" – красиво парче с много джаз нюанси, никакви ефекти, в която главен герой е мелодията.

Ако говорим обаче за хедлайнър на фестивала, може би това е барабанистът Били Кобъм, определян от мнозина като най-добрия в сферата на фюжъна. Роден в Панама, на 3 години се мести със семейството си в Ню Йорк. След известно време в армията (като барабанист) обикаля Щатите като част от бенда на Хорас Силвър, като успоредно има музикални "забежки" с Шърли Скот, Джордж Бенсън и други. Няколко месеца свири в джаз-рок комбото Dreams с братята Брекър и китариста Джон Абъркромби. Следва присъединяване към фюжън групата на Майлс Дейвис, като участва и в някои негови знакови записи. Напуска по свое желание, за да се присъедини към Mahavishnu Orchetrsa, където открива повече свобода в търсенето на границите на фюжъна. С времето Били Кобъм решава, че му е време да създаде своя собствена формация и така се появява Spectrum… Следват години на свобода и избор на проектите, към които да се присъедини. Свири с Питър Гейбриъл, после една година изследва бразилския джаз; отдава се за кратко на акустичния квартет Nordic с норвежки музиканти, експериментира, тръгва в различни посоки. През 1998 г. спомага за  създаването формацията Jazz Is Dead, с която свири версии на Grateful Dead, но с джаз уклон. Несравним е в смесването на джаза с рока. Има свое запазено място в Залата на славата.

От същото поколение е друг изключителен джазмен – пианистът Джордж Кейбъл, който идва с Банско със своя квартет. Две вечери ще отведат фестивалци в Бразилия – с Игор Уилкокс с неговия квартет, и Розалия де Соуза. Ще гостува и една от водещите израелски джаз дами – Дафна Леви; квартетът Soulcrane от Германия начело с тромпетиста Матиас Швенгер; австрийският джаз експорт Marina & The Kats; Ада Монтеланико със своя квартет от Италия. Братя Радзетски водят своя Радз бенд, в който са авангардни, обичащи експериментите музиканти, които свирят на специално създадени китари, работили са с Франк Запа, King Crimson и вокалиста на Nazareth, но обичат да се доближават до света на съвременната класическа музика. Създатели са на първия в Украйна оркестър за импровизация. В афиша на Банско 2022 е и мултикултурната формация от Нидерландия Arifa, с българското участие на кавалджията Живко Василев.

Интересна е колаборацията между един от най-изтъкнатите родни джаз пианисти в лицето на Любомир Денев и арменската певица с впечатляващ контраалтов глас Арпи Алто. Специално за джаз фестивала в Банско е създаден съвместният проект на изключителния пианист Живко Петров JP3 и китариста Христо Вичев, който от години живее и работи в САЩ. Гранддамата на българския джаз Камелия Тодорова също ще има своя вечер, в която ще представи специална нова програма,

И тази година в градския парк  ще се изявяват млади таланти – в Джаз академия, създадена от асоциация "Фестивалите в България" и община Банско, в която млади, амбициозни и перспективни изпълнители и музиканти ще имат възможност да се учат от големите имена в джаза. На изпълненията им ще може да се насладите всеки ден от 11.00 ч.

Джаз дните ще продължават с дневни семейни игри пак в парка, в целия град ще звучи джаз за следобедно кафе с програмата "Джаз в града", за да подгрее публиката за звездните изпълнения на голямата сцена.

Подробности за програмата и изпълнителите - в сайта на Банско джаз фест или на страницата във Фейсбук.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички