Акордеонистът Калоян Куманов - част от несравнимите Barcelona Gipsy BalKan Orchestra


Акордеонистът Калоян Куманов - част от несравнимите Barcelona Gipsy BalKan Orchestra

946

Българският акордеонист Калоян Куманов отново поставя страната ни на международната музикална карта.

Като един от малкото музиканти в Европа, използващи до виртуозност своя инструмент, Калоян е поканен да бъде част от международното турне на Barcelona Gipsy BalKan Orchestra. За пръв път българин ще се присъедини към изключителния екип на италианската певица Маргарита Абита, френския китарист Жулиен Шанал, Иван Ковачевич (контрабас, Сърбия), испанския перкусионист Алберт Муньоз, Даниел Карнбонел (кларнет, Испания) и цигуларите от Украйна и Испания - Олександър и Пере.

"За мен това е не само персонална чест, но и начин отново да се заговори за българските музиканти извън граница - споделя Калоян - Оказа се, че артистите на BGKO са били на моите майсторски класове по балканска музика в Барселона, а впоследствие са следили работата ми, пиесите, които пускам в Калоян Куманов Проджект и… ето че само след няколко седмици акордеонът ми и аз ще сме част от тази извънземна банда".

Калоян Куманов и неговият специален акордеон Bugari, модел Conservatory (единствен в България), ще отпътуват на 11 февруари към Босна и Херцеговина, като първа точка от турнето. Инструментът има индивидуален билет и персонално място в самолета до своя собственик, а Калоян определя това освен като мярка за сигурност и като почит към неговото изкуство.

"Но преди да отпътувам на турне, в България имам още една много важна задача - допълва Куманов - Трябва да представя третата пиеса от Калоян Куманов Проджект".

"Adagio Безвремие" - Kaloyan Kumanov Project - YouTube

"Adagio Безвремие" е новият сингъл от уникалния Калоян Куманов Проджект. Базирана на тема от Йохан Себастиан Бах, пиесата майсторски се аранжира и мастерира от Юлиан Янев. За пръв път Калоян Куманов добавя и вокал към творбата, като избира завладяващия глас на Христина Нейкова. "Имаме вокал, но нямаме текст, защото не искам моята музика да има език", споделя Калоян Куманов и добавя, че и за пръв път видеото е толкова нестандартно, тъй като са използвани възможностите и креативността на изкуствен интелект.

"Adagio Безвремие" е част от предстоящ албум на Калоян Куманов. Някои от пиесите в него акордеонистът представи в ексклузивния концерт в Студио 1 на БНР, заедно с музикантите Стоян Янкулов Стунджи на ударни, Юлиян Янев на клавишни, Радослав Славчев Ривърмен на бас, Мирослав Иванов и проф. Владимир Владимиров – китари.

За подкрепата при създаването на "Adagio Безвремие" Калоян Куманов изказва специални благодарности на Йордан Гинев.

Снимка: Ники Шуманова
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички