Jazz FM търси най-ярките джаз творци в кампанията "Джаз в цялата страна"
Sоfia Live Club отбелязва 13-тия си рожден ден с концерти на Б.Т.Р. и Милица Гладнишка
"Малки истории" разказва контрабасистът Петър Славов-син. Концертът на Биг бенда на БНР е в Първо студио на 13 май
Arrested Development с първи концерт и с нов албум в България - ще го представят в столичния клуб Terminal 1 този петък
Sofia Metal Fest 2022 с нова локация. Moonspell, Dark Tranquility, Ensiferum, Pyogenesis и Gwendydd ще ударят на открито
Малките победи на гигантите Faith No More вече и на български. Специална трибют група ще свири за премиерата на луксозното издание
Виж кой спечели пропуск за дългоочаквания концерт на Hooverphonic в България, именитите белгийци излизат в зала 3 на НДК
Съвместен концерт на The Revenge Project, Prokaza и Certain Demise, виж програмата за довечера
Нина Николина с новия концерт-спектакъл "Jazz & Traditions Vol.2" в Бургас, София, Пловдив и Варна този месец
Спечелете двудневни покани за Wolf Fest - "Вълчата пътека" 2022!
Нова песен от Intelligent Music Project преди "Евровизия", музиканти от Whitesnake, Twisted Sister и Rainbow пожелаха успех на България
30 години Остава! Празнуваме ги с турне и нов албум на алтърнатив рок ветераните

Безразсъдната дъщеря на Дон Жуан в Картини от една изложба


Безразсъдната дъщеря на Дон Жуан в Картини от една изложба

3113

…I'm Don Juan's reckless daughter

I came out two days on your tail

Those two bald-headed days in November

Before the first snowflakes sail…

Ето така започва едноименната песен на канадската певица Joni Mitchell (Джони Мичъл) от албума "Don Juan’s Reckless Daughter" (1977), или "Бeзразсъдната дъщеря на Дон Жуан", нейният най-амбициозен проект.

Това е първият ѝ студиен албум, издаден на две дългосвирещи плочи, съдържащи епична поема с темите за покварата на човека, упадъка в обществото и подмяната на ценностите у всеки един, представени в предварително замислено обобщение.

Тук ще открием както възторг от нравите на коренното американско население преди колонизацията, съпоставени със съвременните обществени отношения, така и опит да легитимира статуса си на пропаднала жена чрез академично представяне на мита за Дон Жуан, но може да се търси препратка и към Дон Хуан, шамана от племето яки в книгите на Carlos Castaneda (Карлос Кастанеда).

За участие са привлечени някои от най-изявените музиканти през 70-те години на миналия век: Jaco Pastorius (Джако Пасториъс), Wayne Shorter, Airto Moreira, Chaka Khan, Alejandro Acuna, Larry Carlton, Don Alias, Manolo Badrena, John Guerin, както и пълномащабен симфоничен оркестър с диригент Michael Gibbs.

"От импровизационна гледна точка спонтанността на творческия процес от позицията на поетеса изглеждаше като опит да влея думи към музика, което наподобяваше работата с чук и длето. Понякога върви гладко по жилките на дървото, а друг път се забива в чеп, в случая – в концепцията на замисъла. И ако пишете с освободено съзнание, което правя от време на време само за да си припомня, че го мога, разбирате ли, тук сглобявам ситни парченца в огромен пъзел, като накрая всичко трябва да звучи гладко, все едно е казано за първи път", споделя именитата изпълнителка, цитирана от Сергей Шишов.
    
"Don Juan’s Reckless Daughter" ще бъде представен предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР в събота, 12 януари, след новините от 21.00 ч.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Dara - "Родена такава"

Видео


Албуми


Dara - "Родена такава"

Първият студиен албум на Dara - луксозно издание с лично послание от нея, ексклузивни фотографии и още изненади,...

Най-четени новини


виж всички