"България: Дела и (рок) документи" и няколко (блус) оргазма в предаването на Ивайло Кицов "Плешивото куче"


"България: Дела и (рок) документи" и няколко (блус) оргазма в предаването на Ивайло Кицов "Плешивото куче"

1654

Поредният интригуващ съботен следобед предстои в ефира на програма "Христо Ботев" по БНР.

• "България: Дела и (рок) документи":

- На 15 май се навършват 36 години от митичния Първи софийски рок фестивал, който се състоя в Летния театър - днешната "Борисова градина", тогава Парка на свободата, с участието на Хелиос, Субдибула, Атлас, Димитър Воев и Кале, Апокалипсис, Тротил, Фарс, Контрол, Ахат, Тестамент, Ера, Соларис... Родната групария поиска "Развод" със Системата и производството на социалистическа масова култура като отговор на буржоазната "масова култура", целяща да бъде нова форма на идеологическо възпитание на нови културни навици у масите. А сред директорите на това "висше училище" е Любо Малковски, един от най-значимите композитори, автори на текстове и персонажи в българската музикална история.

- Слагаме иглата на грамофона от Б-страна на култовата тава "BG Rock II" -  първи албум на Конкурент и Ера и първият нецензуриран албум с тежка музика в България. В спомен за онова време, когато животът дишаше в "Триъгълника на смъртта": ЦК на ДКМС, "Синьото кафе" и "Кравай", за раждането на т.н. "втора рок вълна", за Купата на Съветската армия и Националната ни футболна купа в годините, когато празнувахме 7 ноември като официален празник, пазарувахме от ЦУМ, всяка събота куфеехме в първия кънтри клуб у нас, който просъществува около две-три години до 1987 година, зад кино "Петър Берон", официално го стопанисваха Атлас, билетите за концертите на Гошо Минчев, Щурците и Тангра бяха по 2 лв. и 90 ст., полагахме политически изпит за дипломиране във ВУЗ...

• Генералната прокуратура на Русия погна Алла Пугачова за "връзки със западните разузнавателни служби". Срещу примата на руската естрада е заведена жалба, а в текста ѝ се изказва подозрение, че тя финансира украинската армия. Някогашното имение на певицата и съпруга ѝ Максим Галкин в Подмосковието се превръща в морга, крематориум, работилница за ковчези и музей на погребалното дело в страната, където ще могат да се научат всякакви любопитни подробности в тази сфера от времето на Иван Грозни до наши дни. Кой, как и за колко купи знаменития замък в селцето Гряз

- Алла Борисовна в защита на протодякона Андрей Кураев, който беше отстранен от длъжност заради несъгласието му с руската инвазия в Украйна, отправените критики към структурите на Руската православна църква и московския патриарх Кирил, обвинявайки ги, че са се отдалечили от своите енориаши.

• По жицата: вихрената китаристка и вокалистка Ана Попович пред издаване на новия си албум "Power", първи от 2018 година. Създаден по време на и вдъхновен от пандемията, той празнува силата на дамската  психика и женския сексуален апетит. Но "Готварската рецепта е романтична". Атрактивната сръбкиня на кориците на музикалните библии за китаристи - щатските Vintage Guitar, Guitar Player's Gear Guide, Blues Music Magazine, American Blues Scene, Guitar Coach и Blues Blast, френското издание на Blues, полското Twoj Blues и много други.

• Честит рожден ден на:

- Поета, композитор, вокалист, актьор, художник и продуцент Юрий Шевчук, неизменен лидер на легендарната банда ДДТ, кошмарът на КГБ, "партийците" и техните сподвижници, но и една от най-популярните в историята на съветския и руски рок формации въобще. С уверена ръка на музикален продуцент той води кораба, наречен ДДТ, през бурите на собствените си всекидневни преживявания. Още от актуалния албум на групата "Творчество в пустоте" № 2.

- Една от най-големите млади поп звезди в Словения и автор на песни Zan Sercic, който сам пише парчетата си, свири на китара и преподава в музикално училище.

"Плешивото куче" с автор и водещ Ивайло Кицов се излъчва по програма "Христо Ботев" по БНР всяка събота между 16.00 и 17.00 часа.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички