Leprous отново в София. Идват с Monuments и Kalandra за концерт в клуб Joy Station
Субдибула и Ели Раданова започват новата година ударно – с горещ сингъл, видео и концерт
Мария Мутафчиева с личен юбилей и 30 години на сцена. Честваме гласовитата певица с концерт на 10 февруари
Световни рок имена в новата книга за Sevi, групата отбеляза 13 години на сцена със стилен концерт
Poetsky и K.O.R.A. попълват афиша на Dark Sun And Winter Cold Vol.4
Palaye Royale без съпорт в столичния клуб Joy Station
Musicology Live с нов епизод: Ali от легендарното Първо студио на БНР, представят три чисто нови песни
"Нощ на ансамблите" се завръща със специалнoто участие на Валя Балканска и Петър Янев в зала 1 на НДК
Китаристът Tommy Henriksen ще свири със супергрупата Hollywood Vampires в София
Нина Николина с нов албум "Jazz & Traditions Vol.2" и концерт в Sofia Live Club
AttaXic и Sullen But Straight на Dark Sun And Winter Cold Vol.4
Der Hunds със самостоятелен концерт в Пловдив. Алтернативните софийски герои носят гръндж носталгията в рок бар Download

Dead Can Dance 16-години по-късно


Dead Can Dance 16-години по-късно

2781

"Anastasis" - осмият студиен албум на Dead Can Dance, се появява през лятото на 2012 след 16-годишно прекъсване, последвало издаването на проекта  "Spiritchaser" от 1996.

Новите пиеси на Brendan Perry и Lisa Gerrard ще бъдат представени в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба" по програма "Хоризонт" на БНР след новините в 21.00 ч. на 3 ноември.

Музиката на Dead Can Dance е добре позната у нас, тя е посветена най-вече на пробуждането на съзнанието с по-висока степен на вибрации, затова не се влияе от времето. Досега те често пъти ползваха църковни песнопения и изследваха духовните търсения на народи от всички континенти, но в "Anastasis" музикантите се насочват към екзистенциални  и метафизични въпроси, представяйки философското послание да се учим от грешките си за да продължим напред, обяснява водещият на предаването Сергей Шишов.
 
Албумът оставя впечатлението за цялостно усещане, песните се преливат една в друга, а авторите се стремят слушателят да почувства как се измъква от своето битие, от всичките си връзки с околната среда и се пренася в забравено свърталище на природните стихии, където успокоява духа си и се възражда.    

"Заглавието на албума е гръцката дума "аnastasis" ("възкресение"), но това не бива да се пренася върху събитията с Dead Can Dance, при нас става дума за нов съюз, а не за възкресение. Възкресението се отнася до формите на живот и жизнените цикли. Ето защо на обложката на албума (на снимката) сложихме изображение на спящи слънчогледи, за да покажем характерното за някои растения летаргично състояние. Слънчогледите привидно са мъртви, но в действителност това не е така, те просто спят. А ако се замислите, често пъти и хората изпадат в подобно състояние.", разказва Lisa Gerrard.
 
Идеите в този албум – продължава тя – отразяват нашето развитие през тези години. Същевременно те не са откъснати от темите на другите ни песни, които правихме през последните 25-30 години. Ние продължаваме да си представяме нашите изпълнения като отглас на шаманските ритуали на огъня, традицията да се разказват истории и да се споделят знание и чувства и всичко това да е в контекста на изживяването на музиката като празник. У нас с Brendan Perry витаят много спомени за силното въздействие на музиката, защото и двамата сме с ирландски корени и върху нас оказа влияние най-вече ирландската музика. Когато нашите семейства празнуваха, винаги имаше музика, поезия,танци, обменяше се добра енергия и това го носим в себе си и двамата от най-ранно детство".  

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Михаела Маринова - "До безкрай"

Видео


Албуми


Михаела Маринова - "До безкрай"

Две години след дебютния си диск "Стъпка напред", Михаела Маринова е готова с втори албум, озаглавен "До безкрай"....

Най-четени новини


виж всички