Двоен бис за Bond в София


Двоен бис за Bond в София

4235

Най-продаваният струнен квартет в света - Бонд (Bond), се изяви пред българска публика за трети път.

Концертът се състоя в зала 1 на НДК оная вечер.

Концерт? Не това е точната дума за събитието. То бе микс от звуци, ритми, дива страст и визия на четирите изключително красиви и талантливи изпълнителки, които представиха шоу над час и половина.

"Благодарим ви, щастливи сме, че сме тук", поздрави публиката на български език Елспет Хенсън – виолата на формацията, още в самото начало на изявата.

Семплото, не дотам показно излизане, което контрастира с това, което сме свикнали да виждаме от други популярни изпълнители, съвсем не разкри намерението на Таня Дейвис (първа цигулка), Еос Чатър, Гай-И Уестърнхоф и Елспет Хенсън да взривят публиката в София. Дръзко, страстно е малко да се каже за тяхното изпълнение, което вдигна на крака всички още в средата на първото парче и изпълни присъстващите с контрастни, магнетични и вдъхновяващи звуци. Музиката, на която квартетът заложи, не бе просто класическа, а сля африкански ритми, поп и джаз елементи с латино. Сцената и осветлението обаче се оказаха твърде минимъл за тая стилова емоционалност, сервирана на макс. Скучновата хореография. А самите Бонд свириха статично. И не смениха нито веднъж тоалетите си, както биха направили други звезди от този ранг. Тоалетите на дамите бяха семпли (улегнали жени), а не такива, с каквито ги свързваме от плакатите. Голяма част от аудиторията си представи, че именитите гостенки биха могли да включат и балет, който щеше да се впише много добре в шоуто, предвид големината на сцената и как остана тя да зее някакси празна само с четири (макар и твърде ефектни) момичета. Толкова за визията на събитието.

А сега за музиката. За изявата тя бе основана на доста подложки - за подсилване на пулса. Квартетът логично акцентира на пиеси от новия си - четвърти пореден студиен албум, "Play" (2011). Но на тях зрителите не реагираха. Съвсем друга бе ситуацията в онези моменти, когато Бонд захванаха предишните си хитове ("Victory","Explosive", "Samba", "I`ll Fly Away", "Viva!"), а публиката помогна на гостите да поддържат ритъма с ръкопляскания. Сред публиката се виждаха хора на различна възраст, имаше и доста деца (похвално за родителите!). Ако пропуснем и малката, но уместна забележка за небалансирания (на моменти) честотно саунд (или по-точно казано, натъманеното като за рок концерт озвучаване), събитието се получи.

Бисът, който дамите предложиха, бе от две части, едната от които - все още неиздаваното медли с парчета на Лейди Гага (Lay Gaga), обединени под заглавието "Bond Goes Gaga".

На изпроводяк греещите момичета раздадоха автографи и се снимаха с най-малките си фенове, между които и няколко деца от Гърция и Румъния. След края на концерта Бонд се оттеглиха за заслужена почивка и празнична вечеря в ресторант "Джоя" – единственото място у нас с автентична неаполитанска пица.

Привлечени от доброто реноме на ресторанта за автентична италианска кухня, Бонд, заедно с бебето на Гай-И Уестърнхоф и неговата детегледачка, опитаха от всички специалитети на шеф-готвача, докато гледаха изключително напрегнатата среща от Шампионската лига между Реал (Мадрид) и Байерн (Мюнхен).

Менюто, след което гостенките си облизаха пръстите, включваше букет от фини италиански колбаси и сушени домати, салата капрезе и домашна италианска паста с морски дарове от Средиземно море.
   
Особено внимание от визитата на Бонд у нас заслужава посрещането им на летището. Сред най-нетърпеливите да видят квартета на родна почва бяха цигуларките от българската формация Хипнотик, която спечели вниманието на Бонд при последното им гостуване у нас преди месец. Ето защо красавиците от Хипнотик върнаха жеста, като посрещнаха чуждестранната формация на Терминал 2.

Срещата между двата класически квартета се състоя в обкръжението на множество техни фенове, които бяха дошли да ги видят на живо и се надпреварваха да си вземат автографи. Освен цветя, четирите грации от Хипнотик изненадаха Бонд, като им подариха класическа пиеса за квартет от известния български композитор - Любомир Пипков. Оригиналната идея хрумнала на българските цигуларки, тъй като искали Бонд да отнесат със себе си частица от българската култура във Великобритания, където живеят.

"Надяваме се в следващия албум на Бонд да чуем и българска пиеса", довериха дамите от Хипнотик.

Снимки на Мартин Цанков - в секцията "Галерии".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички