Филмът "Воев" тръгва по кината в цялата страна от 5 май, среща зрителите в над 20 български града


Филмът "Воев" тръгва по кината в цялата страна от 5 май, среща зрителите в над 20 български града

1396

"Воев" - първият пълнометражен документален филм за емблематичния поет и музикант Димитър Воев, тръгва по кината в цялата страна от 5 май.

Лентата ще зарадва зрителите в над 20 от големите градове на България, сред които София, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, Русе, Велинград, Благоевград, Ловеч, Казанлък, Търговище, Перник и други.

Филмът съживява майсторски, с емоция и вкус, спомена за Димитър Воев - музикант, поет, творец, един от най-емблематичните представители на неформалната културна вълна в България от края на 80-те и началото на 90-те години на 20 век. Основател, вокалист и басист на групата Нова Генерация, той напуска този свят твърде млад, на 27- годишна възраст. Бандата му вдъхновява и повлиява силно няколко поколения музикални фенове у нас, а текстовете на Воев и музикалния му стил сякаш изпреварват своето време.

Още с премиерата си на голям екран в рамките на 26-ия международен "София филм фест", "Воев" прави впечатление и привлича вниманието не само на феновете на култовата банда, но и на много по-широк кръг от зрители от всякакви възрасти. Неслучайно през 2022 година той е в селекцията на едни от най-престижните и утвърдените фестивали у нас, а навсякъде, където е показан, следват извънредни прожекции поради огромния интерес и високата оценка на зрителите.

До този момент "Воев" е носител на награда за най-добър български документален филм за 2022 г., награда за най-добър режисьорски дебют на Master Оf Art Film Festival, както и награда на публиката на Rhodope International Film Festival.

Преди броени дни лентата получи нови 6 номинации за тазгодишните награди на Съюза на Българските филмови дейци "Васил Гендов". Сред тях за най-добър документален филм – с продуцент Валерия Стойкова и Match Point Productions, за най-добър дебют на документален филм - за режисьорката Биляна Кирилова и за най-добър сценарий на документален филм - за Биляна Кирилова и Неда Миланова. Филмът е селектиран и в състезателната програма на престижния Valencia Indie Film Fest.

"Воев" се разпространява по кината от 5 май от Match Point Productions, а датите на прожекциите по градове и точните им часове може да следите във Фейсбук страницата на "Воев - филмът".

Билети за прожекциите - от съответните каси на залите и кината по градове, а актуална информация за тях може да следите и тук.

Филмът е осъществен с подкрепата на Столична община - програма "Култура", национален фонд "Култура" и фондация "Димитър Воев - Нова Генерация".

Трейлър - ТУК

Снимка: Нели Воева

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички