"Фоникс среща Теодосий Спасов": експлозивно комбо от друга планета. В предаването "Картини от една изложба"


"Фоникс среща Теодосий Спасов": експлозивно комбо от друга планета. В предаването "Картини от една изложба"

1002

Албумът "Fonixx Meets Theodossii Spassov", или "Фоникс среща Теодосий Спасов" на джаз формацията Fonixx с ръководител швейцарския мултиинструменталист и композитор Raphael Zehnder, записан с участието на Теодосий Спасов - кавал, тромпет и вокал, има интересна предистория.

Всичко започва през 2002 година с първата среща на Теодосий Спасов и Raphael Zehnder в студен зимен ден в София. Raphael е за първи път в България и – както винаги прави в чужбина – купува типично български музикален инструмент, кавал. И скоро научава за виртуозния български изпълнител на кавал и неговия омагьосващ начин на свирене. По една случайност или просто по съдбовен начин става така, че двамата се срещат. Започва чудесно приятелство.

Следват съвместните изяви в Thun (Швейцария) през 2003 година и в Габрово през 2004 година (Срещи I), отново в Швейцария през 2005 година (Срещи II). Двамата музиканти продължават заедно, изпробват нови неща, смесват български, швейцарски и въобще световни ритми. През 2006 година изненадват почитателите си със съвместната проява "Fonixx Meets Theodossii Spassov" и това е Срещи III на Фестивала на изкуствата "Аполония" в Созопол, през ноември в различни реномирани джаз клубове в Швейцария, както и на джаз фестивала в Банско през 2007 година.

Ето какво споделя неземният Теодосий Спасов в интервю за този проект: "В последните години имам желание да представям моите приятелства в международен мащаб. Това са проекти с музиканти извън България. Искам по някакъв начин хората, които следят развитието ми, да се докоснат до моите преживявания и духовно обогатяване, срещайки и други култури. Това също е и начин за ограмотяване по отношение на толерантността. Когато човек интегрира и работи с хора от друга националност, култура и интереси, и създава с тях продукт, означава, че приема различието, харесва и помага на идеята да се създава нещо качествено за националното обогатяване на културата. Кавалът е чудесна, божествена играчка. Тя може да се използва както кубчето на Рубик – има най-различни решения, за да стигнеш до крайния резултат. Кавалът е занимание на музиканта, което носи постоянни изненади и провокации за нова и нова игра. Музиката е божествена игра, а кавалът е средството, с което влизам в тази игра.

С формацията Fonixx представяме музика отвъд джаза, отвъд рока, отвъд традицията – смесица от много здраво усещане в областта на музиката с комбинации от акустичен звук и електроника. Всеки от нас влага максимално от своята енергия в този състав. Това е нещо, което аз оприличавам като power combo from another planet (експлозивно комбо от друга планета)".

Сергей Шишов ще представи "Фоникс среща Теодосий Спасов" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 9 март, след новините от 22.00 часа.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички