Именуват улица на Доктор Емил Илиев в София


Именуват улица на Доктор Емил Илиев в София

2033

Както MySound.bg вече съобщи, с доклад вх.№ СОА21-ГР94-6137/2/02.06.2022 г. от заседанието на Столичния общински съвет на 23 юни беше взето решение безименна улица в район "Витоша" да носи името "Д-р Емил Илиев". Официалното решение е с №470 по т. 38 и беше обявено на 29 юни 2022 г.  

На 16 октомври, ако беше сред нас, д-р Илиев – авторитетният новатор в медицината и създателят-организатор на международния джаз фестивал в Банско, утвърдил го за 23 години като най-известния не само в България, щеше да отпразнува своята 75-годишнина. По този повод, неговата съпруга и последовател д-р Татяна Илиева, кани всички от инициативния комитет, Столична община, журналисти и приятели на Доктора на официалното откриване на улицата "Д-р Емил Илиев" тази неделя, в 11.40 часа. Сборният пункт е пред магазин "Декатлон Витоша" на околовръстното шосе (ул. "Олимпийска" № 4).

Емил Димитров Илиев - дерматолог, иглотерапевт, създател и организатор на международния джаз фестивал в Банско, е роден в София на 16 октомври 1947 година. Неговите родители: баща му – доцент Димитър Илиев, е детски кардиолог; майка му – професор Сладина Георгиева, е дерматолог. Музиката също е по наследство. Леля му – Емилия Георгиева, бивша оперна певица, е преподавател по история на изкуството в Милано и Рим, Италия. А бабата на Емил Илиев е събирала семейството и е пеела, акомпанирайки си на китара, в къщата им на бул. "Бъкстон" в София. В този дом са гостували много известни личности, пял е лично и Висоцки.  

Като малък Емил Илиев е учил в Германия – в дрезденското кадетско училище, където отлично научава немски и руски език. Средното си образование завършва в София. Приет е да следва медицина, като в края на първия семестър се прехвърля в Мeдицинския университет във Виена, където учи 3 години, след което се връща в България и завърша висшето си медицинско образование в София с отличен успех. Съдбата му се повлиява много силно от опита, който придобива в Австрия.

Д-р Емил Илиев е дългогодишен преподавател по Кожни и венерически болести в Катедрата по Дерматология и венерология на Медицинския университет в София. През това време защитава и дисертация. Негови бивши студенти и специализанти днес са изградени професионалисти в различни медицински специалности. С китайската медицина като лечебен метод – акупунктурата, начин за лечение на различни заболявания, по стечение на обстоятелствата започва да се занимава през 1972 г.

По времето на социализма д-р Илиев предприема три важни инициативи с голямо значение за популяризиране на българската медицина и финансовото ѝ подпомагане: 
• създаването на валутните поликлиники в морските курорти;
• болницата за чужди граждани в София – бившата Окръжна болница и външно-търговското предприятие "Маймекс-Maimex" за внос и износ на медицинска техника и лекарства;
• организира на круизни кораби курсове с лекции за пациенти, които провеждат здравословен начин на живот и предпочитат алтернативни терапевтични методики, заедно с известната германска актриса Барбара Рютинг.

Автор е
на повече от 150 научни публикации;
на монография за Лазер терапия в дерматологията, издадена в ФРГ.

Носител на наградата на Световната здравна организация за иновативен метод на лечение на херпес симплекс с акупунктура; както и на много национални и международни награди по медицина
Неколкократен носител на званието  "Докторите, на които вярваме"

Още научни изяви 
- През 1995 г. в София организира Международна конференция по акупунктура и свързаните с нея алтернативни техники за лечение;
- Провежда множество научни курсове в България и чужбина;
- Гост-доцент в германски, австрийски и швейцарски университети, където преподава акупунктура като лечебен метод в различни медицински специалности;
- През кабинета му в Кожната клиника на Александровска болница са преминали курс на обучение по акупунктура над 2000 чуждестранни и 1000 български лекари;
- Числеността на Българското дружество по Традиционна китайска медицина (БДТКМ) наброява над 500 членове от цяла България;
- Желанието му за поддържане на висока професионална квалификация на българските лекари намери израз в създадената и организирана от него форма за продължително медицинско образование като Летния и Зимния медицински университет в Банско и Пампорово, където едни от водещите специалисти от различни медицински специалности четат лекции и обучават българските лекари.

Членство в организации
-2005 г. – избран за Генерален секретар на международната конференция по Дерматология Spring Symposium, състояла се в София;
- Член и почетен член на повече от 80 престижни международни дружества по дерматология и акупунктура;
- Член на борда на директорите на Световната организация по акупунктура ICMART,два пъти номиниран за председател на същата организация, оттеглил вота си по лични причини.

Личните контакти на д-р Илиев го отвеждат още през ранната 1980 година в региона на градовете Разлог и Банско, където придружава покойния министър-председател на провинция Бавария Франц Йозеф Щраус – инициатор на идеята за обединена Европа. Очарован от красотата на българската природа, министър-председателят споделя с д-р Илиев, че ако тази неповторима природа на Разложко-Банската котловина е даденост на Бавария, то със сигурност той би я превърнал в един от най-известните курорти в света. Впечатлен от тези думи, д-р Илиев, започва постепенно да развива идеята за превръщането на Банско в културен и туристически център в региона и България. Като крилата фраза остана изречената от него мечта да превърне Банско в по-известен фестивален и ски курорт от швейцарския Монтрьо.

Д-р Емил Илиев е почетен гражданин на Банско от 25 септември 2007 година.

Името му е достойно записано сред имената на най-известните лекари в света в световната енциклопедия "Who Is Who In Medicine".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички