Какви ги забъркахме дотук през 2023 година? Част № 1: Плешивото куче дава рапорт


Какви ги забъркахме дотук през 2023 година? Част № 1: Плешивото куче дава рапорт

1144

 И през изминалите 12 месеца се опитахме да открием не толкова бийта и ритъма, колкото мелодията в музиката. А и смисъла на думите. За онези, които не само слушат, но умеят да чуват и възприемат. Стилов и идеен букет - да му се ненамиришеш. И нотни есенции - да им се ненаслушаш.

• Да си подсвирнем романтично "Хей, момиче" със Спринт. Получихме албума "Вече съм друг" няма година след неговия предходник "Галактика 2х20". Спринт е все така жив, новаторски, неспиращ и актуален проект над четири десетилетия. Спринтьорите доказаха, че ги бива не само на късите разстояния, но и в маратона.

• Избрано от премиерите в българския радиоефир през годината.

- Уик-уик-уик, Уикеда, Уикеда, или изкуството да се усмихваме, когато ни се смее. А не принудено. Да купонясваме на български парчета. Без да чакаме "да ни налеят" чужда пачанга. Веселата банда се завърна в светлината на прожекторите с нови песни, очакваме следващия ѝ диск - първи от 20 години, през 2024-а. Уикеда в "ти"-форма. Нищо, че шопът възкликнал с навъсени вежди: "Он че ми каже на мене ТИ, кога я съм ВИЕ". Тая лоша жена, демокрацията...

- На живо: Гитар Ник (Николай Танев – класическа, 12-струнна и слайд китара, вокали), Блу Ал, или Александър Дончев - хармоника и Руслан Кискинов - в последните години натрупал лайкове като Грууви Ръс - пиано, представящ българската формация Ехоо с комбинация от балкански ритми и самба. Стандартите на блуса "Live In Sofia" вече и по целия свят. И един Guitar Nick в солова акция - този път с хармониката напред. За пръв път в национален радиоефир заедно хващаме "Bluzz Train". А хармониката е сигналът, с който излизаме от тунелите на скуката.

• Музика в киносалона: мрачният квартет от Санкт Петербург Shortparis за седмото изкуство. Албумът "Новое новое". Фронтменът Николай Комягин и неговите момчета - "кадри" от "Капитан Волконогов избяга" (на Наталия Меркулова и Алексей Чупов с Юрий Борисов в главната роля) и "Съпругата на Чайковски" на Кирил Серебренников. Очаквахме романтичната камерна класика на Пьотър Илич, получихме... ню романтика на модерните инакомислещи де-структуралисти.

• "Блюз "Каприз" с Автограф - фамозните московски прогресари, руските Дженесис (или висшата европейска класа на нашата Формация Студио Балкантон). Популярната поредица "Легенди на руската и съветската музика" представя двойната антология "Город - 25 лет спустя", запис от 2005-та година, когато се състоя първият реюниън на състава. Бандата на Александър Ситковецки (на снимката) в пикова форма на грандиозното шоу на Олимпийския стадион в Москва. (Първото подобно, излъчено в необятната Русь във формата live-surround.)  

• "Нова Радість стала": лидерът на легендарната украинска група Плач Еремиев на нов индивидуален глас. И с анонс за дългосвирещ албум на цялата формация - след 11 години творческа пауза. Съвременният рок бард замисля композиции по стихове на Костя Москалец, украински поет, прозаик, преводач, литературен критик и - не последно място, музикант, който отбеляза славен 60-годишен юбилей миналия февруари. Как Тарас Чубай продължава изречението: "Русия рано или късно ще...?"

• В нощите на скъпите покойници. На 3 октомври, само на 50 години, внезапно почина Владо Трифонов, директорът и селекционер на фестивала "Киномания", върл меломан и много близък приятел на "Плешивото куче". Сантана блус за "С-Бог-ом, Кептън! Много нагоре! И попътен вятър в платната към Вечността..."  

"Плешивото куче" с автор и водещ Ивайло Кицов се излъчва по програма "Христо Ботев" по БНР всяка събота между 16.00 и 17.00 часа.

Снимка: Salve Music

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички