Какви ги забъркахме дотук през 2023 година? Част № 2: Плешивото куче дава рапорт


Какви ги забъркахме дотук през 2023 година? Част № 2: Плешивото куче дава рапорт

1208

И през изминалите 12 месеца се опитахме да открием не толкова бийта и ритъма, колкото мелодията в музиката. А и смисъла на думите. За онези, които не само слушат, но умеят да чуват и възприемат. Стилов и идеен букет - да му се ненамиришеш. И нотни есенции - да им се ненаслушаш.

• Първо дамите:

- "Power", новият албум на изумителната сръбкиня Ана Попович - гласовита блус певица и виртуозна китаристка, владетелка на емоциите, зародишна рожба не само на мама Весна и татко Милтън, но и на Дяволската музика. Тя е част и от черно-бялата ол-стар формация Experience Hendrix (между 2014 и 2019 година), ефектното бижу върху афиша, събрал кой от кого по-известни агенти на Песента от делтата. Дали ще го играе Джони "Гитар" Уотсън във вечерна рокля, или Шемекия Коуплънд с минижуп, атрактивната Ана тряска такъв блус, щото тъмнокожите прибират глас, инструменти, останалите си вересии и, недопили чашата, опразват с омерзение заведението в търсене по-добро място насред сияйната действителност.

- "Зима" с Полина Гагарина - вокалистка, автор на песни, текстописец и актриса. (Не се полъгвайте по фамилията, баща на 36-годишната московчанка е Сергей Гагарин, който пък е кръстен на своя татко  - със същото име, Сергей Гагарин, отговарял навремето за императорските театри и основал знаменития Александрийски театър през 1931 година.) Eй това пиле гласовито (на снимката) дава надежда, че не всичко на сцената на т.н. лек жанр е несериозно, кухо и безидейно.

• Ветерани, ветерани, легендарни синове:

- Хобо Блус бенд (митичните унгарци, кръстници на "Плешивото куче" чрез филма на режисьора Дьорд Сомяш "Kopaszkutya"), воглаве с колоритния фронтмен Ласло Фьолдеш - емблематична фигура за съвременната унгарска музика и култура, сред трубадурите на бунта, които помогнаха Източна Европа да взриви Желязната завеса и да стане гражданка не само на Стария континент, а на света като цяло. "Vandor Az Uton", тоест "Riders On The Storm" (или на български "Възседнали бурята"). Двоен диск с прелюбопитни варианти от репертоара на Дъ Доорс, записани на живо. В памет на титаничния фронтмен на американците - звучно талантливия Джеймс Дъглас Морисън, 80 години от чието рождение светът отбеляза на 8 декември

- В нощите на скъпите покойници: Вашо Патейдл, който ни напусна внезапно миналото лято. Панорамна компилация с някои от най-големите хитове, но и по-маниашки и редки парчета от репертоара на групата му Елан припомни каква чудесна банда бяха неговите хора. Те съвсем неслучайно се превърнаха в една най-популярните чехословашки формации през 80-те години на миналия век. Тъкмо Вацлав Патейдл - клавир, вокал, композитор, аранжор, текстописец, продуцент и уважаван преподавател, е селекционер и редактор на антологията с няколко неиздавани досега песни от 15-те студийни албума на състава, преаранжирани версии, а и концертни изпълнения.

• Знаменитите прогресари Ривърсайд пристигнаха - вече като квартет, за пореден концерт в България миналата есен. Гостуването на харизматичната група беше част от турнето за представяне на новия ѝ силен албум "ID.Entity". Не е силен, а много-много силен, особено на фона на останалите световни арт рок формации, които стават все по-поп ориентирани и ни сервират лепкава скука. Суперпрофесионалисти с действително особен дух. Без претенция и превземки, съвсем непринудени и непосредствени. Но симпатични подигравчии, ала Еркюл Поаро в модерния артистичен рок, обагрен с есенните цветове на класиката.  Празник на музиката, съчетала инструменталната енергия с изтънчения естетизъм на внимателното композиране и с дълбочината на неизразимото с мелодика. Тъмен, меланхоличен и до голяма степен естетски дисбалансиран, новият материал е много далеч от възможната перфектност, да - обаче звучи достатъчно откровено и истински, за да вярваме в бъдещето на Мариуш Дуда и неговите момчета. През ноември 2023 година се състоя премиерата на следващия проект на фронтмена като солов лъв. Неговият диск  "Afraid" ("Уплашен"), но хитроумно изписан като "Афтър Ей Ай Ди" ("AFR AI D"). Предстои Плешивото куче да го представи обстойно.

И не на последно място, честит рожден ден на:

- Ищван Табани - мегапопулярен унгарски поп-рок певец, китарист, композитор (по-известен сякаш като художник и графичен дизайнер не само в родината си, а и в Германия, Словения, Чехия и Русия). Ярък представител на по-младото поколение, приело щафетата от ветераните, за да пренесе през годините наследените от тях, но доразвити традиции в по-модерни форми, адекватни към злобата на деня послания, актуален инструментален подход и с помощта на най-последните технологии.

-  Да посрещнем повелителя на струната Влатко Стефановски с леб и сол (но повечко мед върху погачата), блестящ електрически и акустичен китарист, композитор и фюжън музикант, който успя да създаде свой собствен стил и емоционални авторски песни, стъпили достойно до най-добрите народни образци в тънкото изкуство да подръпваш точните струни на душата с изкуството си. Гаврошчето от родния му Прилеп, през Леб и сол - един от водещите прогресив рок състави в някогашна Югославия, до супергрупите Балкански коне и Балкански ветрове и десетки солови подвизи.

"Плешивото куче" с автор и водещ Ивайло Кицов се излъчва по програма "Христо Ботев" по БНР всяка събота между 16.00 и 17.00 часа.

Снимка: Илья Питалев, "Коммерсантъ"

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички