Напусна ни великият Ленард Коен


Напусна ни великият Ленард Коен

4874

На 82-годишна възраст си отиде легендарният певец, композитор и писател Ленард Коен.

"С дълбоко прискърбие съобщаваме за кончината на поета, композитора и твореца Ленард Коен", извести неговият агент във Facebook. "Загубихме един от най-уважаваните и плодотворни визионери в света на музиката", се казва в изявлението. Причина за смъртта не се посочва.

Музикантът е склопил очи още в понеделник, но този факт бе оповестен публично едва в нощта на четвъртък, 12 ноември, срещу петък.

Знаменитият канадец живееше в Лос Анджелис, където предстои мемориална служба по-късно днес. Кончината му породи емоционални реакции сред политици, музиканти и актьори, предадоха световните агенции.

Роден на 21 септември 1934 в семейството на заможни евреи в Монреал, Коен композира едни от песните, превърнали се в най-омагьосващите химни на последните десетилетия. Няколко поколения пееха и танцуваха на музиката на най-известните му композиции - "Suzanne" или "So Long Marianne".

Първият албум на Коен "Songs Оf Leonard Cohen" включва именно тези две песни и излиза през 1967. Две години по-късно издава следващия си проект, повлиян от кънтрито, с едно от най-успешните му парчета - "Bird Оn The Wire". Много известни изпълнители, сред които Джо Кокър и Джони Кеш, направиха кавъри по него.

Музиката на Ленард Коен беше несравнима, заяви канадският премиер Джъстин Трюдо.

Всички знамена в Монреал днес са свалени наполовина заради кончината на барда, обяви кметът на града Денис Кодер и изрази съжаление, че светът губи един музикален титан. Певицата Бет Мидлър написа в "Туитър", че си е отишъл още един магически глас. Джъстин Тимбърлейк нарече Коен несравнима душа. Актьорът Ръсел Кроу благодари на Коен за за всички спокойни нощи, за размислите, за перспективите и за истината, пропити в песните му.

Покойният беше един от най-влиятелните творци в музиката, появили се през 60-те години на миналия век, редом с нобеловия лауреат за литература Боб Дилън и авторитетната канадска певица и художничка Джони Мичъл.

Преди да започне активна музикална кариера Коен е живял на гръцкия остров Идра, където е публикувал стихосбирка и два романа в средата на 50-те години на XX век. Музиката става част от живота му едва десетилетие по-късно.

Той се премества в Ню Йорк през 1966, за да се отдаде на музикална кариера. През 1995  прекратява се оттегля от сцената и става будистки монах. Приема името Джикан, което означава тишина. Следващите шест години не издава албуми.

През 2005 се оказва, че негов дългогодишен мениджър го е обрал с 5 милиона долара, които откраднал от пенсионния му фонд. Тогава Коен се връща в музиката и предприема епично турне от 2008 до 2013, по време на което изпълнява 387 песни. "Преживяването да съм на сцена отново затопли една част от сърцето ми, която беше изстинала", сподели Коен.

"You Want It Darker" е последният диск на барда, чиято премиера се състоя на 21 октомври.

В него той задава въпроси за човешката природа и за всемогъщия бог: девет пиеси, пропити от мисълта за смъртта.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички