"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова, Мирослав Турийски и Биг бенда на БНР


"От тук до вечността" с Мирослава Кацарова, Мирослав Турийски и Биг бенда на БНР

1119

Певицата Мирослава Кацарова, пианистът Мирослав Турийски и Биг бендът на БНР посрещат пролетта с концерт в Първо студио на радиото от 19.00 ч. на 21 март, четвъртък.

Събитието "От тук до вечността" носи името на песента, написана от Миро Турийски по текст на Мира Кацарова за албума ѝ "My Cinema". Диригент ще е Антони Дончев.

Програмата включва оригинални композиции на Миро Турийски по текстове на Мира Кацарова, песни от Румен ТосковРупето, написани за нея, авторски песни на Мира, както и вечни класики. Всички аранжименти са на Миро Турийски. Ще прозвучат песните "От тук до вечността", "Ириси", "Под небето на Пловдив" изцяло от тандема Турийски/Кацарова, интерпретация на песента "Музика, мартини и дим" на Румен Тосков и други. Акцент ще е прочутата любовна тема от филма "Ново кино Парадизо" на маестро Андреа Мориконе, който лично е одобрил версията на Мира и Миро по текст на Елин Рахнев.

Мира и Миро са артистичен тандем повече от 10 години и са реализирали заедно множество концептуални концертни програми, записи, албуми, сред които "My Cinema" (2016), "Теменужена" (2021) и "Beyond Jazz" (2023). През годините двамата създадоха оригинални песни с музика на Турийски и по текстове на Кацарова. Това са отличителни и неконвенционални пиеси, които са винаги музикантски изпипани и звучат с лекота, интелигентност и финес. Текстовете на Мира препращат към филми, книги, музика и картини, а думите ѝ са кодове към стиховете на Превер, песните на Жобим и картините на Шагал.

Мирослава Кацарова пее джаз от студентските си години, когато започва да работи с Веселин Веселинов-Еко, Румен Тосков и Христо Йоцов. С тях тя създава трайно партньорство, което е отразено в първия ѝ самостоятелен албум "Бяло в бяло" (2001) с Румен Тосков. За този албум Мира пише текстове на български език по оригинални песни на Рупето. От тогава до сега Мира продължава да пее, създава концептуални концертни програми всяка година, записва оригинална музика и албуми като в последните 10 години тя си партнира с Мирослав Турийски и с Младен Димитров, с когото колаборира в електронна музика и джаз. Вече 22 години тя е радиоводещ, посветил се на популяризирането на джаза. От 2015 година е създател, селекционер и директор на един от най-престижните джаз фестивали Plovdiv Jazz Fest.

Мирослав Турийски е един от най-виртуозните и неконвенционални джаз пианисти, композитори и аранжори в България. Той свири и се развива в различни формации, като участва в някои от най-значимите джаз фестивали у нас. Паралелно с това пише музика и създава аранжименти за множество концерти заедно с Теодосий Спасов, Мирослава Кацарова, Христо Йоцов, Николай Карагеоргиев, Белослава, Хилда Казасян, Орлин Павлов и много други. През 2016 година създава Октет Пловдив и гастролира с него на редица сцени. Композиторският му талант за инструментални произведения изпъква в първия албум на Октета, а за вокални творби като композитор се изявява в албумите на Мира Кацарова, Мей, както и на млади изпълнители. Преподавател е в АМТИИ и е създател на едни от най-важните музикални сцени в Пловдив, където концертират млади и утвърдени български и чуждестранни изпълнители.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (булевард "Драган Цанков" №4) и в мрежата на "Ивентим".

Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА "Проф. Панчо Владигеров", специалност "Музика" в СУ "Св. Климент Охридски", департамент "Музика" в НБУ и АМТИИ Пловдив срещу ученическа или студентска карта.

Мирослава Кацарова - "Дългите сенки на август" (youtube.com)

Мирослава Кацарова - "Летни улици" (youtube.com)

Мирослава Кацарова - "Bossa Nova за нея" (youtube.com)
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички