Отиде си легендата Стив Харли, фронтмен на знаменитата глем рок група Cockney Rebel


Отиде си легендата Стив Харли, фронтмен на знаменитата глем рок група Cockney Rebel

1252

Стив Харли (Steve Harley), фронтмен на британската глем рок група Cockney Rebel (Кокни Ребъл), почина в Съфолк на 73-годишна възраст, съобщи семейството му. По думите на неговата дъщеря Грета "в покой у дома".

"Знаем, че той отчаяно ще липсва на хората по целия свят", добави тя.

Би Би Си извести, че Харли е бил на турне доскоро, но е отменил дати, за да се подложи на лечение от рак. Публикация в уебсайта му от миналия месец гласи: "Поради продължаващо лечение на рак, Стив не може да се ангажира с никакви концерти през 2024 година".

Той е най-известен с песента "Make Me Smile (Come Up And See Me)", която оглавява британските класации през 1975 г. Харли сам пише хита, който се продава в повече от 1,5 милиона копия по целия свят. Парчето има над 120 кавъра. Покойният е автор и на "Tumbling Down" - сингъл от втората тава на бандата "The Psychomodo" (1974), продуциран от Алън Парсънс. Песента беше представена във филма на Тод Хейнс "Velvet Goldmine" (по заглавието на парче на Дейвид Боуи от началото на 70-те, на български условно преведено като "Златно кадифе") с гласа на ирландския вокалист и актьор Джонатан Рис Мейърс от супергрупата Винъс Ин Фърс (Бърнард Бътлър - екс-Суейд, Том Йорк и Джони Грийнууд от Рейдиохед и др.), специално събрана за саундтрака. В кадрите Мейърс изпълнява интересен кавър и по друго магистрално парче за Харли и за цялото направление глем - "Sebastian"(от дебютния албум "The Human Menagerie" (1973). Оригиналната версия на "Make Me Smile (Come Up Аnd See Me)" звучи във финалните надписи на този  първи филм, посветен на глем рока. Тод Хейнс го измъкна от килера, за да го възпее. В музиката глем (или глитър) бяха ранният Боуи, ранните Ти-Рекс, ранните Рокси Мюзик, ранните Куин, Кокни Ребъл и, примерно, късните Мот Дъ Хупъл. Глемът промени из основи сценичния имидж и поведението на рок звездата, като смекчи традиционното ѝ мачо излъчване с малко смущаващ унисекс. Промени и музиката. И нещата не бяха просто "рок-ен-рол с червило", както бе склонен да мисли Джон Ленън.  

Стив участва и в заглавната песен за класическия мюзикъл на Андрю Лойд Уебър "Phantom Of The Opera". Cockney Rebel има 12 сингъла и 5 албума в класациите в Обединеното кралство. Последният диск с оригинален материал на формацията, създаден изцяло от Харли, е "The Quality Оf Mercy" (2005).

Стив Харли (по паспорт Стивън Малкълм Роналд Найс) е роден в Лондон през 1951 г. В ранните си години се изявява и като музикален журналист.

Снимка: Sara-Louise Bowrey/brightonandhovenews.org

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички