Почина Франк Фариан, основателят на Boney M и Milli Vanilli


Почина Франк Фариан, основателят на Boney M и Milli Vanilli

1133

Франк Фариан - основателят на световноизвестната диско и фънк банда Boney M (Бони Ем), е починал на 82-годишна възраст вчера, съобщи BBC, позовавайки се на агенцията на покойния.

Тъжната новина за смъртта на известния германски музикален продуцент беше потвърдена и от семейството му. Той е издъхнал в дома си в Маями, Флорида. Конкретни причини за смъртта му не се посочват. През 2022 година Фариан разкри в интервю за "Билд", че страда от сърдечно заболяване, което се задълбочава с възрастта. Светът тъжи за легенда, показала на милиони хора какво означава хитова музика.

Франк Фариан, чието истинско име е Франц Рутнер, е родом от град Кирин в провинциална югозападна Германия и е готвач по професия. Насочва се към музиката и дори опитва късмета си като солов изпълнител. Още през 70-те години постига успех с песента "Baby Do You Wanna Bump", която пуска под псевдонима Boney M. Името е взето от австралийско детективско шоу, което е гледал по телевизията. Песента става хит в Холандия и Белгия, което кара Фариан да види някакъв потенциал в концепцията "Boney M". Началото на формацията, събрана за участие в холандска ТВ програма, е поставено през 1976 година. Групата има множество световни хитове, които се слушат и до днес - "Daddy Cool", "Rasputin", "Sunny", "Brown Girl In The Ring", "Mary's Boy Child", "Rivers Of Babylon", "King Of The Road", "Painter Man", "Ribbons Of Blue"... (въобще всички онези "стари и златни", изхранили диджейското братство в годините, когато "пускаше" от "Юпитери" и "Унитри"). Съставът, известен и със своите зрелищни и енергични представления на живо, се състои от четирима певци: Лиз Мичъл, Марша Барет, Мейзи Уилямс и Боби Фарел. Активни от 1975 до 1986 г. Мъжките вокални партии, всъщност, са изпълнени самия Фариан. Фронтменът и танцьор Боби Фарел само имитира с микрофона. В началото на 80-те покойният вече артист е уволнен, а скоро започва и упадъкът на Boney M.

Уменията на Франк  не се ограничават само до славата на таза група. По-късно той става част и от създаването на култовия дует Milli Vanilli, който също се превръща в световен феномен. Продуцентът прилага същата тактика. Тя предизвика огромен медиен скандал, когато стана известно, че неговите протежета не пеят. Че Робърт Пилатъс и Фабрис Морван само се преструват на сцената и във видеоклиповете, призна и самият Фариан. Поради шума около този инцидент, дуото беше принудено позорно да върне наградата "Грами" от 1990 година. Milli Vanilli по-късно обявиха продуцента за "дявол".

В интервю за ДПА той описва турнето си с Бони Ем в Москва, в тогавашния Съветски съюз, като особено вълнуващо преживяване. "Често си мисля за това как танцувахме на Червения площад", казва той и добавя: "Баща ми загина в Русия, а аз съм прочута звезда там - може само да мечтаеш за това".

Фариан по-късно работи с групите La Bouche (хитът им "Be My Lover" от 1995 година), No Mercy, Eruption и певеца Meat Loaf ( албумът "Blind Before I Stop") през 90-те години, подготви компилацията "20th Century Hits" на обновената диско легенда Бони Ем 2000 - 10 оригинални хита от 70-те и 10 клубни ремикса с идеята да се "влезе достойно в новото хилядолетие".

През 2006 година създаде мюзикъла "Daddy Cool", с който съживи част от славата на първия си "фалшив" проект.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички