Под знака на Скорпиона. Честит рожден ден на Кароли Френрейс и Ивайло Кицов в часа на "Плешивото куче"


Под знака на Скорпиона. Честит рожден ден на Кароли Френрейс и Ивайло Кицов в часа на "Плешивото куче"

1936

Пътешествието на Плешивото куче продължава с поредния епизод на меломанското предаване в ефира на програма "Христо Ботев" тази събота. Наздраве за:

- унгарския рок певец, композитор, текстописец, актьор и създател на филмова музика, мултиинструменталиста (бас, сакс и флейта) Кароли Френрейс на 76. Към музикалния Олимп през сцените от бандата Метро (пътьом под ръка с Кати Ковач и Шарлота Залатнай) до суперформациите Скорпио и Локомотив ГТ (Локси - по общо мнение, най-добрият и авторитетен рок-джаз колектив в целия бивш соцлагер, и първият, гастролирал в САЩ, Великобритания и дори далечна Япония). Какво е да се гневиш на системата през 70-те години, когато соц. съставите бяха наричани вокално-инструментални ансамбли, тъй като терминът "рок група" беше официално забранен? Как комунистическите номенклатурчици решиха да натрупат дивиденти от пробилите на Запад свои сънародници и да пречупят дръпнатия характер на лидера на Локси Габор Пресер за идеологически цели и защо Френрейс даде рязък гръб на довчерашните си колеги? Какво е предимството в това да бъдеш "голяма риба в малко езеро" и що за неизбежни проблеми трябва да "изсърбаш", пеейки на език, който слага бариера между твоята страна и всички останали, а правителството като цяло ти пречи да се докажеш в "декадентския" Запад? "Бързането е забравена събота"...

- автора и водещ на "Плешивото куче" Ивайло Кицов. Навръх празника, черпи от ефира с чиста и дестилирана класика - Сребърните гривни.

• Още в програмата:

- Ян Фрeнкел. Есенции от петорната антология, която включва най-значимото от творчеството на народния артист на СССР, композитор, вокалист, пианист и аранжор, носител на медал по случай 100-годишнината от освобождението на България от Османско робство през 1978 година.

- Украинците Stoned Jesus отново ще гостуват в София. Концертът ще се състои в клуб Mixtape 5 на 19 ноември. По-мрачни от студа, като зловещи инструментални приказки отвъд полярния кръг, тримата киевчани водят за съпорт сънародниците си от пост метъл бандата Vovk. Както MySound.bg вече информира, една от най-популярните групи на съвременната стоунър и прогресив рок сцена пристига като част от източноевропейското си турне Heavy Resistance.

- "Kabul", най-популярният сингъл на 19-годишния изпълнител от Баня Лука, Босня и Херцеговина, Sergej Pajic досега. Тази година младото дарование подписа договор с лицензианта на Warner Music в Сърбия -компанията Mascom Records.

"Плешивото куче" се излъчва по програма "Христо Ботев" (92.9 FM) по БНР с автор и водещ Ивайло Кицов всяка събота между 16.00 и 17.00 часа. 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички