Рок-ен-рол от Андалусия с трио Guadalupe Plata. Дяволската музика иде в София, Велико Търново и Пловдив


Рок-ен-рол от Андалусия с трио Guadalupe Plata. Дяволската музика иде в София, Велико Търново и Пловдив

1180

Турнето на легендарното трио Guadalupe Plata ще премине шумно през три български града. Събитието е от серията "Аларма Пънк Джаз".

5 април (петък) – 21.00 ч. – София (зала "Сингълс" на НДК – вход А4)

6 април (събота) – 21.00 ч. – Велико Търново (ТАМ, ул. "Велчо Джамджията" № 16)

7 април (неделя) – 20.00 ч. – Пловдив (Bee Bop Café, ул. "Гладстон" № 1)

… иде дяволската музика! Tочно година след първия си десант у нас легендарното рок-ен-рол трио от Андалусия ще се срещне отново с българските си почитатели, които никак, ама никак не са малко, както сочат статистическите данни от преброяването на населението от последните 16 години.

Музиката на Gladalupe Plata носи земетръсната енергия от срещата на две световни традиции (локалната и глобалната), въпреки че и фламенко - влиянията и разюзданата автентична дяволска музика са по-скоро ориентири, отколкото жанрови кутийки за лесно и удобно вместване на нещо, което при всички положения е по-добре да се види и чуе на живо.

Guadalupe Plata са автори на десетки сингли и на 6 самостоятелни пълнометражни албума, както и на един съвместен с гаражната легенда от Ню Джърси от 80-те (някогашен барабанист на The Raunch Club и настоящ рок-ен-рол-публицист) Майк Едисън (The Devil Can't Do You No Harm от 2021). Актуалният албум на групата пък излезе в месеца след гостуването им у нас миналата година. Той може да бъде чут тук:

https://guadalupeplatamusic.bandcamp.com/album/guadalupe-plata-2023

Членовете-основатели на Guadalupe Plata Карлос Хименa (барабани) и Педро де Диос (китари) са виртуози на своите инструменти, сравними като гръмотевичен тандем в съвременния рок-ен-рол с този на братята Райт (NoMeansNo). Педро е автор на илюстрациите към албумите и плакатите за концерти на Guadalupe Plata и освен че създава разпознаваема паралелна комиксова реалност, равностойна на музиката им, е печелил и конкурс за най-грозна обложка (за албума на групата от 2017 г.). Карлос пък отговаря за фотографското представяне на бандата, което е не по-малко сюрреалистично на моменти.

Третият (полуофициален засега) член и на това турне е Луис Пантерата, когото гледахме и миналата година заедно с групата и който добавя точно колкото трябва към общото - щипка вокално-перкусионна лудост (ей така, сякаш между другото) - скромно, сдържано и уж минималистично, но напълно достатъчно, за да събуди духа в лампата от зимен сън. В случая - стъклената бутилка от анасон, на която свири.

Иначе в музиката на Guadalupe Plata могат да се открият всякакви любими паралели и влияния - от Джон Лий Хукър и Хаунд Дог Тейлър до Марк Рибо и Рай Кудър, от Скип Джеймс до Кептън Бийфхарт и от спагети уестърните до The Gun Club. И, разбира се, в тази музика има и много змии, дяволи и други предбиблейски създания...

Guadalupe Plata са от "баирите" на Убеда, града от който е и писателят Антонио Муньос Молина. Тази година спазват обещанието си и идването им в България е не в един, а в цели три града – София, Велико Търново и Пловдив.

За пред- и афтърпартитата в София и Пловдив се грижи XRaydio, а във Велико Търново с това ще се занимае Тсетун Тсентанауа –  с музика, очертаваща параметрите на следващите рок-ен-рол концерти на "Аларма Пънк Джаз", планирани за годината. Отваряйте си ушите, някои групи ще ги обявим официално за първи път, приканва Тсетун Тсентанауа.

Билети и за трите концерта - в системата на EpayGo и на касите на EasyPay в цялата страна:

***** за София: https://epaygo.bg/1912920160

***** за Велико Търново: https://epaygo.bg/4169885003

***** за Пловдив: https://epaygo.bg/1350703029

Събитията във Фейсбук:

- София: https://www.facebook.com/events/939591680759420

- Велико Търново: https://www.facebook.com/events/1121218695571342

- Пловдив: https://www.facebook.com/events/1066469951322501

Повече информация:

https://www.facebook.com/alarmafest

https://www.facebook.com/gpblues

YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=l_TaPGLr-rg

https://www.youtube.com/watch?v=etChfEoTlDw

https://www.youtube.com/watch?v=eoHhdrqtYho

https://www.youtube.com/watch?v=D12jDcyVIOw

Снимка: Carlos Jimena 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички