Русия аут от "Евровизия"


Русия аут от "Евровизия"

2056

След нахлуването на Русия в съседна Украйна, няма да бъде разрешено на нита една руска песен да участва в тазгодишния конкурс "Евровизия", известиха от Европейския съюз за радио и телевизия (ЕСРТ).

"Решението отразява загрижеността, че в светлината на безпрецедентната криза в Украйна включването на руско участие в тазгодишния конкурс би довело до опорочаване на конкурса", се казва в изявление на EBU.

А то гласи:

"Европейският съюз за радио и телевизия обяви, че нито един руски изпълнител няма да участва в тазгодишния конкурс за песен на "Евровизия". Изпълнителният съвет на ЕСРТ взе решението след препоръка от ръководния орган на конкурса за песен на "Евровизия" - Референтната група, въз основа на правилата на събитието и ценностите на ЕСРТ. Препоръката на референтната група беше подкрепена и от телевизионния комитет на ЕСРТ.

Предстоящото 66-то издание на съревнованието ще се проведе в Торино, Италия , на 14 май. Русия не е предложила свой представител.

Нашествието в Украйна предизвика много санкции от страна на западните държави, както и изключване на Русия от редица международни спортни състезания. Държавата е участвала 23 пъти в "Евровизия".  Както MySound.bg съобщи, неин представител-  Дима Билан, спечели конкурса в Сърбия през 2008 година.

EBU обединява 113 организации от Европа плюс 31 асоциации в Азия, Африка, Австралия и Америките. Членовете са оператори на почти 2 хиляди телевизионни, радио и онлайн канали и услуги, излъчващи на повече от 160 езика. Съюзът е основан през 1950 г., а предшественикът му - Международният съюз за радиоразпръскване (IBU), е създаден в Женева през 1925 година.

В "Евровизия" политическата пропаганда е забранена, но от създаването на конкурса през 1956 година почти няма издание без политически скандал.
 

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички