Скандал: И Австрия напусна Евровизия!


Скандал: И Австрия напусна Евровизия!

3737

Австрия обяви официално, че се оттегля от музикалния конкурс на "Евровизия".

Шефовете на обществената телевизия ОРФ обвиниха организаторите на фестивала, че с новия регламент, който въведоха преди два месеца, не помагат на обединението на континента, а ще доведат до разцепление сред жителите му. Позицията им е поместена на официалния сайт на ОРФ.

Решението, довело до тази остра реакция на една от най-старите европейски телевизии, бе взето в края на септември в италианския град Верона.

Тогава на свое заседание Европейският съюз за радио и телевизия, в който членува и БНТ и който е главен организатор на "Евровизия", гласува нови правила за конкурса.

Въпросните правила ощетяват 10 страни, сред които и България.

Основното е, че класиралите се на челните места в Хелзинки държави - сред които беше и България с песента на Елица и Стунджи - няма да бъдат допуснати директно до финала в Белград догодина, както предвиждаше досегашният регламент, а ще трябва да минат отново през първоначален подбор.

Въвеждат се и два полуфинала, както и гласуване от "професионално жури", което ще има право да коригира зрителския вот.

До момента БНТ не е реагирала по никакъв начин на тези промени и дори не е оповестила факта, че тазгодишният победител в новото й шоу "ЕвроБГвизия" изобщо няма да пее директно на финала, както беше според доскорошния регламент.

Австрийската телевизия, чийто изпълнител в Хелзинки Ерик Папилая не се класира добре, обаче съзря в промените опасни за европейското единство наченки.

"Към днешна дата ние трябваше да потвърдим участието си в конкурса, но са налице много непонятни моменти. В частност това е процедурата с жребия. Ние знаем само, че тази година ще има два полуфинала, но не е ясно по какъв критерий ще бъдат разпределени страните в тях. Има вероятност това разделение да бъде направено на принципа Изток-Запад, което за нас се явява неприемлив критерий", заявява Едгар Бом, директор на департамента за развлекателни програми в ОРФ.

Според програмния директор на телевизията Волфганг Лоренц конкурсът демонстрира "отрицателните последствия от европейската интеграция".

Това било доказано на последното издание на "Евровизия", когато не качеството на песните, а страната на техния произход е била решаващ фактор.

"Докато песенният конкурс не демонстрира единство, а се превръща в площадка за политически противостояния, ОРФ няма да изпраща таланти от Австрия в това съревнование, в което те предварително нямат шансове. Ако ситуацията се промени, ще бъдем радостни отново да вземем участие", казва г-н Лоренц.

Австрия е поредната от старите участнички на "Евровизия", която се оттегля от фестивала.

Преди това участията си прекратиха последователно Италия и Люксембург, а преди две години и малкото, но богато Княжество Монако също обяви бойкот.

И трите държави тогава изтъкнаха като мотив, че техните изпълнители остават незабелязани сред многото новопоявили се участници от Източна Европа, пише вестник "Сега".

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички