Sole World Music Stage - музика от най-слънчевите места по света ще звучи в София през септември


Sole World Music Stage - музика от най-слънчевите места по света ще звучи в София през септември

1425

Три изключителни концерта под мотото "Слънце – световна музикална сцена" ще превърнат есенна София в арена на горещи танци под звуците на емблематичната музика на Куба, Гърция и Португалия.

Началото на тази нова концепция ще бъде сложено на 16, 17 и 18 септември, когато в България пристигат групата на Compay Segundo с музиката на Buena Vista Social Club, емблематичната португалска фадо изпълнителка Mariza и оркестърът на МикисТеодоракис от Гърция.

"Това са първите три концерта от поредицата Sole World Music Stage, но подготвяме още горещи и неустоими музикални изненади за ценителите на световната музика", споделят организаторите от S.O.L.O. Foundation.

Добрата новина е, че групата на Compay Segundo и музиката на Buena Vista Social Club ще направят своеобразно турне в България, тъй като освен в зала 1 на НДК в София на 16 септември, те ще изнесат кубинското си шоу в Бургас на 17 септември и във Варна на 18 септември. Compay Segundo e един от основателите на легендарната кубинска група Buena Vista Social Club. След разпадането ѝ и смъртта на Segundo през 2003 година, неговият син продължава да популяризира музиката на формацията, а нейните световни турнета пълнят зали и фестивални сцени. Grupo Compay Segundo идва в България в пълен състав и ще изпълни емблематични парчета, сред които "Chan Chan", "Guajiraguantanamera", "Lagrimas Negras" и др.

Микис Теодоракис не се нуждае от представяне. Един от най-великите гръцки композитори, политическа фигура и музикален посланик на собствената си страна, почина през 2021 година. Емблема в творчеството му остава музиката към филма "Зорба гъркът", а едноименната композиция се превръща в световна емблема на гръцката музика. Оркестърът, създаден от дъщеря му Маргерита, обединява най-добрите музиканти, преминали през годините под диригентската палка на Теодоракис. Българската публика ще има удоволствието на се наслади на най-доброто от творчеството на гръцката легенда в 90-минутно шоу на сцената в зала 1 на НДК.

През последните 20 години Mariza успя да се превърне от местен феномен, познат на тесен кръг от почитатели в Лисабон, до една от най-популярните изпълнителки на международната музикална сцена и емблематичен представител на португалското фадо по света. Всичко започва с първия и албум през 2001 година. След това идват редица награди от фестивали, а най-голямото признание тя получава няколко години по-късно от ВВC за най-добър уърлд артист. Световни сцени като тези в Ню Йорк, Лос Анджелис, Париж, Франкфурт, Лондон, Амстердам и Барселона се оказват тесни за таланта на Mariza. Следва мултиплатинен албум, а през следващите години сцената с нея делят изпълнители като Стинг, Сезария Евора, Лени Кравиц и много други. В репертоара на Mariza освен класическото и съвременно португалско фадо, място намират бразилска и испанска класика, песента на Кабо Верде, любопитни импровизации, но обединяващият елемент е източникът им – дълбоката душа на изпълнителката Португалката ще гостува за трети път в България, а този път феновете и ще се насладят на ново шоу под името "Mariza Canta Amalia".

Повече информация и новини за артистите и концертите може да следите тук: https://www.facebook.com/SOLOFNDTN

Билети за концертите може да купите на: www.ticketstation.bg, както и на касата на НДК.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

Видео


Албуми


The Rolling Stones - "Hackney Diamonds (Live Edition)"

The Rolling Stones обявиха специалната версия "Hackney Diamonds (Live Edition)", включваща всички 7 песни...

Най-четени новини


виж всички