Стефан Диомов и Гого от Тоника едва не се сбиха по ТВ


Стефан Диомов и Гого от Тоника едва не се сбиха по ТВ

8307

Бащата на легендарната група Тоника Стефан Диомов и певецът Георги Найденов, който е сред основателите й, едва не се сбиха в студиото на "Би Ти Ви" вчера. 

Водещият Николай Бареков излъчи предаването си от Бургас и актуализира позатихващия спор между прочутия композитор и доайените в групата. 

В началото на лятото Георги и Ева Найденови, Милица Божинова и приятелят й Асен Масларски, който не е бил в състава, но бе обявен за негов говорител, се вдигнаха срещу своя създател. 

Те го обвиниха, че прибира лъвския пай от приходите, а за тях оставя трохите. 

Диомов отвърна с тежък удар - забрани на някогашните си подопечни да изпълняват песните му, с които те се прославиха през изминалите 35 години.

В съда бе внесен иск за права върху марката "Тоника". 

Групата пусна нов албум с композиции само на Стефан Димитров и обяви, че сменят с него Стефан Диомов

Диомов се държа встрани от скандала до вчера, когато бе поканен от Бареков в сутрешното му предаване, без да знае какво го очаква. 

Георги Найденов се нахвърли върху него с хули, че е бил агент на Държавна сигурност и сам е разтурил състава след скандала във Виетнам през 1979. А после на всеки седем години е правил нови формации. 

Двамата си размениха грозни удари и обиди.

"Твърдението на Гого, че аз съм човекът, разтурил Тоника през далечната 1979, е извън границите дори на фантазиите", каза след инцидента Стефан Диомов. "Това е светотатство. Но аз съм чист пред съвестта си. Сега ще извадя документ, че никога не съм бил агент на Държавна сигурност. След 35 години е нечовешко да ме наказват така".

Композиторът обаче призна, че е писал обяснения след инцидента във Виетнам, при който певицата на групата Ева си позволила да критикува социалистическия строй. Тогава обаче по случая били привикани да дават сметка всички, обясни той. 

"Наистина условията бяха ужасяващи - бяхме в общи стаи, тоалетната също беше обща, по стаите лазеха тропически буболечки и земноводни. Това беше факт, не мога да си изкривя душата, но нищо не зависеше от мен. Ние бяхме съпровождаща делегация на Тодор Живков, друг отговаряше за настаняването и концертите", припомня си днес Стефан Диомов

"Но хората трябваше да издържат, защото не може всичко да е идеално в този свят. Тази страна тогава беше във война с Китай. Домакините със сълзи на очи ни казаха, че при тях е така, че ни предоставят най-добрия хотел", каза създателят на Тоника.

"Ева обаче си позволи много груби нападки срещу строя и Съветския съюз. Дори не ги цитирам, защото са толкова груби, че не искам да оскверня добрия тон. Всъщност Ева винаги е била най-ексцентричната и скандалната от групата. След това ние всичките пет души от Тоника бяхме изгонени от Виетнам, бяхме отзовани от ЦК на БКП", разказва Диомов

Композиторът отново отрече нападките, че той е разтурил групата.

"Тези хора много ме надценяват. Тогава властта беше много силна и не прощаваше подобни истерии. Съставът беше разтурен от Главно политическо управление на Строителни войски, както и от военния отдел на ЦК. Аз бях също потърпевш, защото нашите песни бяха свалени от програмите на радиото и телевизията. Някои от песните ми не можаха повече да бъдат възстановени. Моят багаж беше изхвърлен от четвъртия етаж в градинката пред блока ми. Това, че съм бил агент на Държавна сигурност, е най-страховитата лъжа, която съм чувал през живота си", каза Стефан Диомов.

"Омерзен съм, чувствам се много зле, кръвното ми е 200. Боли ме сърцето, когато ви разказвам тези неща", оплака се композиторът. 

"Забранил съм само публичното изпълнение на хитовете ми, но не и излъчването им. В момента те се пеят по площадите, дори и на учителските протести непрекъснато ги чувам. Тези песни ще останат да живеят. Това са нашите рожби, ние сме ги създали заедно с много любов, в прекрасни отношения. Надявам се, че те рано или късно ще се вразумят. Сигурен съм, че моите някогашни деца са паднали в канавката. Те са дълбоко заблудени и се навиват. Публиката обаче знае кой е Стефан Диомов", завършва бащата на някогашната Тоника в голямо интервю за днешния "Стандарт".

Певецът Георги Найденов също коментира скандала.

"Когато извадят досиетата на бял свят, вече няма да има нужда от уточнения. Тогава всичко ще стане ясно. Естествено е Диомов да е афектиран, защото истината боли отвсякъде. А тя е такава, каквато я изнесох. Това са 35 години наслоявания. Ако изригна, Везувий ще е като детска димка пред моя гняв. Имам страшно много неща да кажа. Този човек, както и името му подсказва, има две лица - на прекрасен композитор и на много лош човек. Диомис на гръцки значи две лица", каза Гого за "Стандарт".

 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички