"Джаз в Бургас" № 10, Йълдъз Ибрахимова и Камелия Тодорова в афиша. Виж пълната програма и всички участници
Имани, Метр Гимс, LP, Елена Папаризу и Gente De Zona на "Франкофоли" 2023 в Пловдив
Уникални зъби на сцената на Hollywood Vampires в София. Виж кой ще подгрее за тях и какви са изискванията на звездите
Над 430 танцьори от Еремия на площада в Русе благотворително. "Да пренесем доброто с хорото"
Eridan представят третия си студиен албум с клубен концерт в София
Ashes Of Ares на Matt Barlow с концерт в София на 8 юни
Графа събра приятели, фенове и журналисти на премиерата на новия си албум "Вековна гора"
Песента "Избори" на Зорница Славова ft. C-MO спечели Голямата награда на конкурса "Пролет 2023" на БНР
Епично метъл шоу със звезден състав дебютира в България: Storm In Human Form
Хилда Казасян представя филмова музика в цяла България с Плевенската филхармония
Cool Den откриват лятото с концерт в Stroeja Open Air Music Bar, представят сингъл с чудно видео
Радио N-Joy празнува 17 години с концерт на живо и игра в радиоефира

Теодосий Спасов с нов проект на Европейския фестивал във Варна


Теодосий Спасов с нов проект на Европейския фестивал във Варна

3894

Десетото издание на Европейския музикален фестивал Варна 2013 ще се проведе от 26 март до 16 май.

Сред акцентите в събитието, организирано от агенция "Елит Мюзик" и "Кантус Фирмус" с партньорската подкрепа на община Варна, е концертът на Арканхел и Теодосий Спасов, наречен "Братимене", или Balkan Flamenco Tales.  На 26 април във Фестивалния и конгресен център голямото българско име в етно джаза - Теодосий Спасов, ще сплете своя балкански ритъм с мощния темперамент на най-яркия млад глас на фламенкото - Арканхел. В проекта ще се включат и други испански музиканти, а сцената ще оживее с танците на магнетичната Олга Перисет, за която познавачите казват, че носи духа на фламенкото на върха на пръстите си.

Проектът се подкрепя от посолството на Испания в България и от мултинационалната компания Roca, чиято почти 100-годишна история започва именно от Испания.

"Намирането на диалог между различните култури е един от основните принципи на развитие в групата Roca, която днес оперира в 135 държави по целия свят", споделя Серхио Кастро, изпълнителен директор на "Рока България". "Проектът "Братимене" и двамата водещи музиканти – Арканхел и Теодосий Спасов,  са въплъщение на ценностите, които изповядва нашата компания: новаторство, непрестанно търсене на нови хоризонти чрез изследване и преплитане на различните култури и традиции. Това е същото верую, което изповядва, например, иновационният и дизайн център на Roca, при разработването на нови продукти за банята на бъдещето. Ето защо за нас е напълно естествено да бъдем част от подобен мултикултурен проект и е чест, че организаторите ни поканиха за партньори в него", допълни той.
 
Особено вълнение сред ценителите на свободната музика в морския град предизвиква и изявата на междужанров проект - Jazz + Classic = 4 hands. С него двама пианисти с класическо образование, но с голяма популярност от джаз подиума - Ангел Заберски и Живко Петров, се включват във фестивала с джаз вариации по теми на Рахманинов, Моцарт, Дебюси и др. За двамата пианисти срещата на двата рояла в зоната между класика и джаз е възможност за пореден път да покажат, че музиката не признава условности и граници.

Междувременно Теодосий Спасов и неговият квинтет превърнаха в истински празник събитията, с които София отбеляза вчерашния Световен ден на водата. Експо Баня София, изложбената зала на "Рока България", едва побра стотиците гости, сред които и много дипломати, дошли да отбележат този ден заедно с "кавалджията на света". В квинтет с Пейо Пеев (гъдулка), Иван Георгиев (гайда), Генадий Рашков (тъпан) и Петър Миланов (китара), Тео изпълни авторската композиция "Ние сме вода".

Както MySound.bg вече извести, тя се превърна в своеобразен химн на международната фондация We Are Water. За първи път композицията, обиколила света в изпълнение на световноизвестни музиканти като Давид Пеня Дорантес и Рено Гарсия Фонс, звуча в изпълнение само на български народни музикални инструменти.

Концертът бе излъчван на живо и он-лайн, в мрежата на Международен воден мост 2013.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Нина Николина - "Jazz & Traditions Vol.2"

Видео


Албуми


Нина Николина - "Jazz & Traditions Vol.2"

Албумът "Jazz & Traditions Vol.2" на Нина Николина, съдържащ 9 композиции, които съчетават мотиви от различни...

Най-четени новини


виж всички