Виртуoзният джаз пианист Роман Столяр (Новосибирск/Берлин) в Пловдив и София


Виртуoзният джаз пианист Роман Столяр (Новосибирск/Берлин) в Пловдив и София

1193

Съвместната серия на "Аларма Пънк Джаз" и "Гьоте-институт - България" продължава и в последните дни на февруари с два концерта на живеещия в Берлин виртуоз на пианото Роман Столяр - на 28 февруари в Радио Пловдив и в зала "Сингълс" на НДК (София) този четвъртък, 29 февруари. И двете събития ще започнат в 20.30 часа.

Роман Столяр (1967) е руски джаз пианист, композитор и импровизатор, една от ключовите фигури на съвременната авангардна сцена от Новосибирск до Петербург. От една година живее в Берлин поради откритите си позиции срещу войната в Украйна, поставили го в черния списък на руското Министерство на културата.

През последните три десетилетия и повече Роман Столяр е свирил в 27 страни, а сред световните имена в съвременната импровизирана музика, с които е записвал и концертирал, можем да изброим Доминик Дювал, Aркадий Шилклопер, Уилям Паркър, Сюзън Алън, Уийзъл Уолтър, Асиф Цахар, Мартин Кюшен, Оливър Лейк и др. В Берлин заедно с аржентинската саксофонистка Камила Небия създава Identities Quintet.

Отделно от концертната и звукозаписната си дейност Роман Столяр е известен и като преподавател. Изнасял е лекции и е водил ателиета по импровизация по покана на престижни учебни заведения и от двете страни на Атлантика като Мичиганския университет, Mannes College (Ню Йорк), Калифорнийския институт по изкуствата, Музикалната академия в Базел, Държавната консерватория "Фрескобалди" в Равена и Версайската консерватория. Член е на руския Съюз на композиторите, на Международната асоциация на джазовите училища и на Съвета на Международнoто дружество за импровизирана музика (ISIM).

В България е познат с различни програми, включващи съвременна импровизирана музика, авангарден джаз, ембиънт, фолклорни мотиви и музика към неми филми. Съучредител е на уърлд мюзик форума "Без граници" в Балчик и участва в почти всичките му издания от 2003 до 2019 г. Освен на пиано свири и на различни флейти.

В Пловдив идва за първи път, като в концертното студио на БНР Пловдив в сряда (28 февруари) ще изнесе изцяло акустичен концерт за пиано и флейти, а в София това ще е второто му гостуване след участието му в афиша на "Аларма Пънк Джаз" през далечната 2010 г. В зала "Сингълс" на НДК ще представи своя електроакустична импровизирана музика. Групата, която ще открие вечерта на 29 февруари (четвъртък) за него, е MadMen Duo (Владимир Влаев – електронни инструменти и Фридрих Самотни от Беларус (тенор и баритон саксофон), които тъкмо записаха дебютния си съвместен албум "Through The Night").

Поредицата на "Аларма Пънк Джаз" и "Гьоте-институт – България", която започна миналия месец, ще продължи и през март и април с концертите на hackedepicciotto, Йозеф ван Висем и Луси Крюгер & The Lost Boys.

Събитията във Фейсбук -  ТУК:

За Пловдив, 28 февруари: https://www.facebook.com/events/765687352150251

За София, 29 февруари: https://www.facebook.com/events/1400667750867782

Билети - в системата на EpayGo и на касите в EasyPay:

За Пловдив: https://epaygo.bg/1888238431

За София: https://epaygo.bg/4284601434

Повече информация:

https://www.facebook.com/alarmafest

http://rstmusic.narod.ru/welcome-rus.html

https://romanstolyar.bandcamp.com

YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=m6O3Vcc0JPE&t=150sThe Peacemakers: Роман Столяр заедно с Duo Fatale (Швейцария) и Иля Гранкин (Украйна), 2023

https://www.youtube.com/watch?v=_mw3gyy4x98Роман Столяр с Identities Quintet, 2023

БНР-Пловдив е на улица "Дондуков" № 2.

Зала "Сингълс" на НДК (вход А4)

Снимка: Олег Обухов 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички