Властелинът на звуците Peter Gabriel в предаването "Картини от една изложба" тази събота. Гигантисимо


Властелинът на звуците Peter Gabriel в предаването "Картини от една изложба" тази събота. Гигантисимо

1097

Албумът "i/o", или "Вход/изход", на легендарния британски музикант Peter Gabriel бе издаден в края на миналата година (по-точно на 1 декември).

Това е неговата десета студийна творба, която става първата, оглавява класацията за албуми на Обединеното кралство след "So" през 1986 година. Всъщност авторът твърди, че заглавието има и значение на Йо, по името на персонаж от гръцката митология, дъщерята на речния бог Инах и любовницата на гръмовержеца Зевс, по-сетне име и на спътник около планетата Юпитер, а както ще разберем, космическата тема има определен смисъл при подготовката на проекта.

Така или иначе, "Вход/изход" - по който авторът работи в продължение на почти три десетилетия, се оказва и неговият първи албум с нов оригинален материал за повече от 21 години след албума "Up" (2002).

Peter Gabriel има репутацията на личност от планетарен порядък с признание за качествата му на музикант, артист, писател и създател на мултимедийни продукти. Докато още е ученик, той е сред основателите на прогресив рок групата Genesis, която напуска през 1975 г. след съществен принос за нейния успех. Оттогава неговите 10 самостоятелни албума, безброй представления и видеоклипове му носят поредица от награди, сред които 6 отличия "Грами".

Същевременно Peter развива широка обществена дейност за опазване на околната среда, за защита на човешките права, за популяризиране на музиката на народи от цял свят, озвучава компютърни игри и т. н. Ние го видяхме и у нас, на стадион "Академик" в столицата, когато изнесе своето великолепно шоу, макар и в съкратен вариант.

При подготовката "i/o" той се вдъхновява от астрономията и за всяка от песните пуска сингъл на пълнолуние в продължение на година, придружен от произведение на изкуството – живопис, фотографии, скулптури и дори пластилин. Така получаваме нежен епос за взаимосвързаността и за чувството на любов към всичко в нашия свят, и това е музикално приключение, пълно с надежда. В него наред с това откриваме и темите за изкуствения интелект, за несправедливостта и корените на тероризма.

За участие в записите Peter Gabriel кани все познати имена като колоса мултиинструменталист Brian Eno, китариста David Rhodes, бас китариста Tony Levin, Manu Katche на барабаните, към които ще добавим Richard Russell на перкусии, пианиста Tom Cawley, тромпетистите Josh Shak и Paolo Fresu, Linnea Olsson на виолончело и Don E на клавишните инструменти. Има и два хора – Soweto Gospel Choir и шведският мъжки хор Orphei Drangar, – както и оркестъра New Blood Orchestra с диригент John Metcalfe.

Сергей Шишов ще представи "i/o" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР, в събота, 24 февруари, след новините от 22.00 ч.
 

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички