Авторските индустрии против Министерството на културата


Авторските индустрии против Министерството на културата

4837

Представители на "Мюзикаутор", "Театъраутор", Профон, БАМП и останалите дружества за колективно управление на авторски и сродни права, подкрепени от творческите съюзи във всички области на изкуството, представиха пред журналисти отвореното писмо до министъра на културата, което му бе връчено в понеделник.
 

В него писмо творците настояват Министерството на културата да оттегли законопроекта си за изменение на чл. 40 от Закона за авторските и сродните права.

Той предвижда промяна на режима за регистрация на дружествата за колективно управление на права и създаването на държавен орган, който да определя и контролира тарифите, по които ще се плащат интелектуалните права, каза Румен Янев от "Мюзикаутор".
 

“Ако министърът на културата или негови служители ще определят цената на моята музикална продукция, тогава министърът на икономиката ще трябва да определя и цените на промишлените ни стоки и да открива и закрива заводи. Да не би социализмът да се е върнал?”, сподели фронтменът на “ЩурецитеКирил Маричков

Пресконференцията показа първото за целия ни демократичен период обединение на творческите гилдии. Показа и драстичното разминаване между практиката в страните от ЕС и българската действителност. Изказванията на представителите на отделните дружества и творчески съюзи нарисуваха твърде нелицеприятна родна картина за битието на творците, чийто продукт се ползва безплатно в над 80% от случаите.

"Не е редно държавата да си позволява да има толкова пряк директен контрол върху авторската собственост, тъй като това е предпоставка за корупционни практики", добави певицата Мария Илиева.


"Интересното е, че държавата, вместо да насочи репресивната си функция към крадците на интелектуални блага, се опитва да “дисциплинира” творците, ограничавайки демократичните им свободи и възможностите им да бранят законните си права. Вместо да поправя сегменти от един закон, който вече 15 години не действа пълноценно, законодателят би трябвало да потърси съдействието на самите правоносители и юридическите им експерти и да приеме един нов закон за авторските и сродните права, както и да нанесе съответните поправки във всички закони, засягащи ползването на интелектуални продукти", смята Румен Янев.

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички