Big Big Train с "Гениални устройства" спира в ефира на "Картини от една изложба"


Big Big Train с "Гениални устройства" спира в ефира на "Картини от една изложба"

951

В албумите на британската прогресив рок група Big Big Train се откроява интересът им към технологиите, които бележат развитието ни – още първото официално заглавие в дискографията им от 1994 година се казва "Goodbye To The Age Of Steam", или "Сбогом на епохата на парата".

В техните текстове намират място английската компания за електрически двигатели и трансформатори English Electric (два албума носят нейното заглавие), прокарването с първия водолаз на жп тунела "Севърн" под устието на река Севърн през 1879 година, тежкия труд на миньорите от каменовъглената мина Брукботъм, Хийнър, Дарбишиър, и в Мидлендс, изграждането на трансокеански лайнери в корабостроителницата "Суон Хънтър", качваме се в самолет с пилота Албърт Бол, герой от Първата световна война, и т.н. Затова не е изненадва, че технологиите са основната тема, около която са подбрани песните в техния 17 студиен албум "Ingenious Devices", или "Гениални устройства", взети от предишни албуми и записани отново със силно подчертана допълнителна оркестрация в студиото Abbey Road.

Барабанистът Nick D’Virgilio казва: "Този албум е чудесен начин за обединяване на четири от епичните песни на Big Big Train в единна концепция, посветена на технологиите. С него също така даваме дан на прекрасните вокали на покойния ни певец и страхотен приятел David Longdon в три от песните – "East Coast Racer", "Brooklands" и "Voyager", както и да представим нетърпението ни от бъдещето с новия ни певец Alberto Bravin, който изпълнява впечатляващо композицията "Atlantic Cable".

В песента "East Coast Racer", или "Експресът за Източното крайбрежие", се връщаме към 30-те години на миналия век, когато група ентусиасти конструират парния локомотив "Мелърд", или "Зеленоглавата патица", с немислимата за 1938 година скорост от 202 км/ч и поставят световен рекорд. "Brooklands" е за първата в историята писта за моторни състезания. Тя се намира близо до селата Уейбридж и Ешер в Съри, Англия. В едноименната песен оживява образът на състезателния пилот Джон Коб, който поставя рекорд през 1932 г. на трасето в Brooklands със средна скорост от близо 232 км/ч. С композицията "Voyager" напускаме Слънчевата система с едноименните автоматични космически апарати на NASA и се отправяме към дълбините на междузвездното пространство, докато в "Atlantic Cable" ставаме свидетели на полагането на първите телеграфни кабели през Атлантическия океан през ХIХ век – революционно начинание, което спомага за свързването на хората от двата континента.
  
Бас китаристът Gregory Spawton, който е основен автор на текста и музиката, обяснява: "Винаги съм харесвал оригиналната версия на "East Coast Racer", но добавянето на струнни инструменти в студиото Abbey Road даде още по-добър ефект на песента, а новият запис включва и солото на китара на Dave Gregory в заключителната част, соло, което преди го чувахме само в изпълненията на живо на песента. За разлика от "East Coast Racer" никога не бях напълно доволен от звученето на "Brooklands" и чувствах, че е малко пренебрегната в албума "Folklore", което може би е причината, поради която все още не сме я свирили на живо. Оркестрацията в Abbey Road обаче значително подобри песента и съм доволен от резултата. Промените в звучността на "Voyager" са по-фини, но все пак я издигат доста над версията в нашия албум "Grand Tour".

Освен тях "Ingenious Devices" включва неиздаваната преди оркестрова пиеса "The Book Of Ingenious Devices", или "Книгата за гениалните устройства", която свързва "East Coast Racer" и "Brooklands", както и версията на живо на "Atlantic Cable", записана по време на турнето на групата през септември 2022 г.

Новият певец Alberto Bravin коментира: "Atlantic Cable" беше записана по време на второто ни представление от турнето по-миналата година. Песента изобщо не е лесна за изпълнение и ние бяхме изумени и облекчени, че се справихме толкова добре. Преживях истинско бойно кръщение, свирейки на това участие пред хиляди верни почитатели на Big Big Train, но откликът им на песента и останалата част от нашия сет на живо тази вечер беше наистина мотивиращ".

Сергей Шишов ще представи "Ingenious Devices", записан със струнна и брас секции, в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®"” по програма "Хоризонт на БНР в събота, 6 април, този път след новините от 16.00 ч.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички