Дългото сбогуване, или прогресив рокът на Galahad


Дългото сбогуване, или прогресив рокът на Galahad

976

Ценителите на прогресив рока добре познават британската група Galahad.

Тя е създадена през 1985 г. от група музиканти, които свирят за удоволствие както свой материал, така и изпълнения на групи като Genesis, Led Zeppelin, Rush, Black Sabbath, Focus, Marillion и др. И нещо характерно: при тях концертните изпълнения заемат важно място в дневния ред на групата от самото ѝ създаване.

Stuart Nicholson, певецът на групата, споделя: 
"Да си призная искрено, ние наистина свирим за свое удоволствие от самото начало и въобще не искахме да чуем за обвързване с някой от издателите на музикални продукти. Чак след десетина години, когато натрупахме опит от участия с някои от големите групи, си казахме, че го правим не по-зле от тях, и така се решихме да записваме".

Техният най-нов опус "The Long Goodbye" ("Дългото сбогуване"), дванадесетият студиен албум на групата, е от 9 ноември 2023 година и се нарежда сред най-сполучливите издания за годината. В него със съчувствие и трогателност се разглежда процесът на стареене и трудната и сложна тема за ранната деменция, за болестта Алцхаймер, която на английски има синонима "Дългото сбогуване". В албума звучат думите: "Не знам кой съм, не мога дори да си спомня името си, не знам какво съм правил, не знам откъде съм дошъл".

Stuart Nicholson е автор на текста на песните и вече ни е убедил в способността си да предава идеи и чувства с голяма откровеност в директен стил, изпълнен с усещане за истинско преживяване. Той споделя, че собственият му баща наскоро е бил диагностициран с деменция и семейството му е изправено пред предизвикателството на неговия упадък, което прави момента на това освобождаване доста "сюрреалистичен" за него.

Сергей Шишов ще представи албума "Дългото сбогуване" в предаването "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР, в събота, 13 януари, след новините от 22.00 ч.
 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички