Елтън Джон и Бърни Тоупин с престижната американска награда "Гершуин" 2024 за популярна песен


Елтън Джон и Бърни Тоупин с престижната американска награда "Гершуин" 2024 за популярна песен

1311

Британският певец Елтън Джон и либретистът Бърни Тоупин, плод на дългогодишното съвместно сътрудничество на които са много емблематични хитове, ще получат наградата "Гершуин" за популярна музика на Библиотеката на Конгреса, съобщи Billboard.

Тандемът ще бъде почетен със звезден концерт във Вашингтон на 20 март. Проявата ще бъде излъчена от телевизия PBS на 8 април.

"Преди повече от 50 години Елтън Джон и Бърни Тоупин прекосиха океана, за да спечелят американците и публиката по света с прекрасните си песни и рок химни. За нас е чест да ги почетем с наградата "Гершуин" за невероятното им въздействие върху поколения любители на музиката", казва ръководителката на Библиотеката на Конгреса Карла Хейдън. Елтън Джон и Бърни Тоупин са автори на поп и рок класиките "Your Song", "Goodbye Yellow Brick Road", "Bennie & Тhe Jets", "Saturday Night's Alright For Fighting", "Tiny Dancer", "Crocodile Rock" и други. Като творческо дуо имат осем песни, оглавявали класацията Hot 100 на Billboard за сингли.

"С Бърни пишем песни от 56 години и не сме си и представяли, че един ден тази награда може да бъде присъдена на нас. За две британски момчета да получат подобно признание е невероятна чест", се посочва в направеното от Елтън Джон изявление. Тоупин допълва, че за него е огромна чест да бъде в компанията на велики американски автори на песни. Двамата бяха въведени в "Залата на славата на авторите на песни" през 1992 г. Елтън Джон влезе в "Залата на славата на рок-ен-рола" през 1994 г., а Бърни Тоупин - през 2023 г. Миналия месец Елтън Джон стана част от клуба "ЕГОТ", след като спечели награда "Еми" за излъчването на прощалния му концерт.

Елтън Джон и Бърни Тоупин са едва третото творческо дуо, което получава престижното отличие след Бърт Бакарак и Хал Дейвид през 2012 г. и Глория и Емилио Естефан през 2019 г. Наградата "Гершуин" е учредена през 2007 г. и носи името на друг легендарен тандем в писането на песни - Джордж и Айра Гершуин. Сред предишните ѝ носители са Пол Саймън, Стиви Уондър, Пол Маккартни, Джони Мичъл, Лайънъл Ричи и Гарт Брукс.

76-годишният Елтън Джон, който изнесе концерт и у нас през  2010 година, е спечелил шест награди "Грами", отличие "Тони" и два "Оскар"-а за оригинална песен, сред които "Can You Feel Тhe Love Tonight?" от "Цар Лъв". Сър Джон (по паспорт Рѐджиналд Кѐнет Дуайт) е един от най-продаваните солови изпълнители на всички времена. Той държи рекорда за най-тиражен физически сингъл на всички времена благодарение на 33-те милиона продадени копия от "Candle In The Wind" през 1997 година.

Снимка: people.com

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички