Коронацията на Eric Gales насред тематичния парк на блуса


Коронацията на Eric Gales насред тематичния парк на блуса

785

Американският блус - рок музикант Eric Gales става известен като детето чудо, което на 4 години хваща китарата, едва на 16 години издава дебюта си "The Eric Gales Band", за да има към днешна дата деветнадесет албума за знакови звукозаписни компании, и да го видим да свири в компанията на китаристи като Joe Bonamassa, Carlos Santana, Dave Navarro, Mark Tremonti, Zakk Wylde и Eric Johnson.

Албумът "Crown", или "Корона", е продуциран от Joe Bonamassa (той участва и във великолепен китарен дуел с Eric) и Josh Smith, заема първото място в класацията Billboard Blues Albums и е номиниран за наградата "Грами" през 2023 година за най-добър съвременен блус албум.

Концепцията за създаването на "Crown" и сътрудничеството на Eric Gales с Joe Bonamassa възниква през 2019 г., по време на корабния круиз "Keeping the Blues Alive Аt Sea" от Маями, Флорида, до Коста Мая, Мексико.

"По време на блус круиза – разказва Gales –  Joe Bonamassa и аз дадохме съвместно интервю. Преди това бях казал на жена си: "Скъпа, ще взема просто да подхвърля това на Joe: "Ще продуцираш ли следващия ми албум?" Най-лошото нещо, което можеше да ми се случи, е той да каже "не", но той трябваше да каже това "не" пред хиляди души! Някак си го притиснах в ъгъла, но истината е, че нямаше как да го накарам да направи нещо, което той не иска да прави. Joe ми каза: "Нямаш представа колко време те чакам и гледам. За мен ще бъде повече от чест да ти помогна да получиш твоето заслужено място на "масата" на най-добрите китаристи и да си сложиш короната". Bonamassa се пошегува, че няма да бъде евтин и се съгласи да направи албума, едва като му дам неговия хонорар – две бутилки диетична Coca-Cola. Върнах се в апартамента си и казах: "Скъпа, хайде веднага да вземем две диетични кока-коли!" Занесох му ги и казах: "Имаме сделка!" Стиснахме си ръцете и това беше всичко".

В албума "Корона" Еric откровено разкрива душата си и споделя за борбата си със злоупотребите с наркотици, надеждите си за ново начало на трезвост и личните си размисли за расизма. Песните ясно представят личния му опит и надеждата за положителна промяна, в които го виждаме с най-дръзката му уязвимост, безкомпромисна политическа позиция и непоколебима увереност. Посвещението към една от песните в албума гласи: "На всеки, който някога се е чувствал дискриминиран". 

Eric споделя своите истории и чувствата си чрез величието на блуса, той заявява: "Когато свиря, сърцевината на моята музика винаги е блусът, и в този албум минаваме сякаш през тематичен парк на блуса, изследвайки всичките му разновидности. Посещаваме въртележката, количките, водните атракциони, концесионните щандове и накрая всички излизаме с усмивка", завършва Eric Gales.

Сергей Шишов ще представи "Crown" в предаването за концептуални албуми "Картини от една изложба®" на програма "Хоризонт" по БНР в събота, 13 април, и този път след новините от 16.00 ч.

 

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички