На 61 години почина Джеймс Котак, бивш барабанист на Scorpions


На 61 години почина Джеймс Котак, бивш барабанист на Scorpions

1273

Бившият барабанист на Скорпиънс Джеймс Котак е починал в Луисвил, Кентъки, във вторник, предаде електронното издание на "Ню Йорк поуст".

Той бе на 61 години. За кончината съобщи дъщеря му Тоби, уточнявайки, че си отишъл в къщата, в която е бил роден и живял до 1987 година. Причината за кончината му не е известна засега.

Скорпиънс почетоха паметта му. "Много тъжна новина… Нашият скъп приятел и барабанист в групата цели 20 години Джеймс Котак, почина на 61-годишна възраст… Джеймс беше прекрасно човешко същество, страхотен музикант и мъж, обичащ семейството си… Той беше нашият "брат от друга майка" и наистина ще ни липсва много… Rock‘n Roll завинаги! Почивай в мир, Джеймс", написаха членовете на легендарната банда във Фейсбук.

Джеймс Котак се присъединява към Скорпиънс през 1996 г., ставайки първият американски музикант, свирил в немската рок група, според нейния официален уебсайт. Той прави студийния си дебют с групата през 1999 г. в албума "Eye II Eye".

Джеймс Котак говореше открито за борбата си с алкохолизма. Заради проблемите му с алкохола той бе уволнен от Скорпиънс през 2016 г. Американският рокаджия беше барабанист на знаменитите германци от 1996 до 2016 година. Същата година беше обявен в състава на бандата, отбелязала своя половинвековен юбилей с албума "Return To Forever" и  със световно турне, което премина и през България - в "Арена Армеец София". Впоследствие вместо Котак зад барабаните седна дръмърът на Тин Лизи и Моторхед Мики Дий. Българските фенове видяха Джеймс Котак с палките за Скорпиънс на стадион "Калиакра" в Каварна през 2005  и 2009 година, а в София - през 2010-а и 2013 година.

Котак беше арестуван за пиянство на обществено място и осъден на един месец затвор в Дубай през 2014 година. Тогава Скорпиънс пътуваха за Бахрейн да изнесат концерт преди състезанията за Формула 1.

Почитателите на рока свързват името на Джеймс Котак и с друга популярна немска формация - Кингдъм Кам, често определяна за епигон на Лед Цепелин заради гласа на фронтмена Лени Волф - сходството в тембъра на вокалиста с този на (младия) Робърт Плант. (Впрочем, Волф свири на всичко без барабаните.) Джеймс беше в редиците на Кингдъм Кам между 1987 и 1995 година. Завърна се в състава след като беше натирен от Скорпиънс.  
  
Котак беше женен за барабанистката Атина Лий, сестра на рокаджията Томи Лий (Мотли Крю) от 1996 до 2010 г. Двамата имат три деца - синовете Матю и Майлс и дъщерята Тоби.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички