Пазят очилата от статуя на Джон Ленън с денонощна охрана


Пазят очилата от статуя на Джон Ленън с денонощна охрана

6092

Двама пазачи пазят очилата от статуята на Джон Ленън (John Lennon) в Хавана, Куба, съобщават от "Associated Press".

Откакто аксесоара бе откраднат два поредни пъти, преди няколко години, двама пенсионери се редуват на 12-часови смени, за да ги предпазят от набези.

Всъщност пазачите са толкова притеснени за сигурността на очилата, че ги крият в джобовете на своите ризи и ги слагат на статуята само когато туристите искат да се снимат с нея.

Подобието на Ленън е поставено в парк с неговото име, който е по-познат като "Парка на рокерите", защото много музикални аматьори и фенове на Битълс (The Beatles) се събират там от години.

В краката на фигурата е изписан на испански част от текста на "Imagine" - "You may say I'm a dreamer, but I'm not the only one".

Управниците на Куба разрешават поставянето на статуята на 8 декември 2000, когато се отбелязва 20-годишнината от смъртта на Ленън. Фидел Кастро преди време определил Битълс като подривни и като символ на егоистичното консуматорско общество, но е направил изненадваща поява на откриването на монумента.

Седмици по-късно, шикозните бронзови очила, които са направени специално за статуята и никога не са били притежание на Ленън, са откраднати и заменени със сходен модел.

Не само тази фигура е пострадала от набезите на крадците - образът на Джон в Ливърпул също остава без очила по това време.

Много туристи и сега не спират да се чудят какво търси бюст на музикант от Битълс в Куба и защо е само той на този монумент, а не и останалите от групата.

В момента системата за опазване на ценния аксесоар работи добре, с изключение на времето за обедни почивки.

Веднъж единият от пазачите, Гонзалес, отишъл да обядва с колегата си, когато директорът на радио "Хавана" посетил парка и се оплакал, че статуята изглежда гола без ключовите очила. Тъй като не видял кой отговаря за тях, свалил своите, които били с квадратни, а не кръгли, рамки, и ги поставил на главата на Ленън.

"Давам му на заем моите", през смях казал той, "никой няма да иска да ги открадне".

Така, осем години след откриването си, статуята на Джон Ленън в Хавана се радва на любопитството на туристите и на 24-часовата охрана.

Още от Рок


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички