Доминик Милър подгрява за Стинг със собствен концерт


Доминик Милър подгрява за Стинг със собствен концерт

7092

Един от най-идейните съвременни китаристи от областта на рока и джаза - Доминик Милър (Dominic Miller), ще изнесе концерт със собствен бенд в Sofia Live Club от 22 часа на 27 май.

Нещо повече: струнният маестро, известен и като "солов инструмент" на Стинг (Sting), не само ще свири, но и ще представи уъркшоп в деня преди изявата си. Музикантите, с които Милър пристига у нас, са Майк Линдъп - пиано, Рани Криджа - перкусии и Николас Фижман - бас.

Доминик Милър е роден в Буенос Айрес, но израства в Аржентина. Започва да свири на китара още на 15 години, като усъвършенства своите познания в London’s Guildhall School Оf Music. Участва в над 7 от албумите на Стинг, когото българските фенове очакват в рамките на фестивала Arena:Muzika 2011 на 7 юни.

Двамата започват съвместната си кариера през 1990, част от която са над 1000 концерта досега. Доминик е съавтор на много песни за фронтмена на Полис (The Police), една от които "Shape Of My Heart". Виртуозът споделя как често му задават въпроса: "Не ти ли писна да си по-известен като китарист на Стинг?", но той с усмивка отвръща, че успехът и 20 години от кариерата му са плод на съвместната им работа, с която гордее. Често се шегува, че това е най-добрата работа, за която човек може да мечтае. За него пътят на Стинг е и негов, което е огромна привилегия и незаменимо изживяване.

През периода, в който не работи със Стинг, Милър участва в около 200 проекта. Записвал с Фил Колинс в края на 80-е години, китаристът не крие преданността и благодарността към именития музикант, който го изтласква към успеха и го подтиква да изследва все повече нови музикални територии.

Днес "дясната ръка" на Стинг се радва на завидва индивидуална кариера. Има 7 албума с инструментални пиеси. Той ги е представил с кратки, но стойностни турнета. Ако досега е получавал възхищения за своите изключителни звуци, произведени от акустична китара с найлонови струни, сега музикантът изненадва както своите фенове, така и критици, с първия си "електронен" албум - "November". Някои от парчетата показват рок ориентираната страна на Милър с на места удивително мощен звук. Ярки примери в това отношение са пиесите "Rippled Nylon" и "W3".

Рани Криджа овладява най-различни перкусионни инструменти като дарбука, конги, бонгос, джембе и карибски тимбали. Музикалните влияния на перкусиониста от Стинг са извлечени от комбинация от традиционни арабски и северноафрикански ритми, латиноамерикански стилове, блус, реге и поп. През февруари 2003 той е поканен от Стинг да запише перкусии за диска "Sacred Love", издаден по-късно същата година. Взаимодействието между двамата артисти продължава в "Inside The Songs Of Sacred Love", DVD, в което Рани е изтъкнат участник като перкусионист на групата.
 
Майк Линдъп започва блестящата си професионална кариера като основател и кибордист на платинената фюжън банда Левъл Форти Ту (Level 42). Той също има много успешни солови изяви и се радва на подкрепата на най-различни  артисти, някои от които са Доминик Милър, Фил Гулд и Зепп (Da Lata). Майкъл става част от формацията на Милър през 2004.
 
Николас Фижман е известен с колаборацията си с Кадя Нин, чиито албуми "Sambolera" и "Ya" продуцира. Работил е също с Шарл Азнавур, Джони Холидей, Зази, Стинг и много други.

Доминик Милър ще представи уъркшоп за всички, които имат желание да "пият от извора" от 16 часа на 26 май.

Билети за концерта - на предварителна продажба в мрежите на: www.eventim.bg; www.ticketsbg.com; www.ticketplus.bg; www.ticketstream.bg на цена от 30 лева и на място в деня на концерта - 35 лева. Пропуск за уъркшопа - 15 лева.

Музикантът пристига по покана на българската цигуларка Дорина Маркова и управата на Sofia Live Club.

Събитието е с подкрепата на Ballantine\'s и Tuborg.

Повече за проекта и музикантите - тук:
http://www.dominicmiller.com/
http://www.rhanikrija.com/biography.htm
http://www.jazzfmbg.com/read_interview.php?iid=73
http://www.youtube.com/watch?v=0rFY7C4579U
http://www.youtube.com/watch?v=IbYQGH3O66g&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=pVWstw2Ms_o&feature=related

Още от Поп


Mysound.bg
Реклама

Галерия


Judas Priest - "Invincible Shield"

Видео


Албуми


Judas Priest - "Invincible Shield"

Точно 50 години след издаването на дебютния си албум, Judas Priest доказват на света, че за рока няма възраст....

Най-четени новини


виж всички